Štab za vanredne situacije Zaječar: poplave

ZAJEČAR- Nakon što je prošao ledeni talas koji je protekle sedmice zahvatio Srbiju u Zaječaru je sinoć na sednici Štaba za vanredne situacije doneta Odluka o uvođenju vanredne situacije na delu teritorije za koju postoji opasnost od izlivanja ovih reka. „Srbijavode“ su danas proglasile vanrednu odbranu od poplava na Belom Timoku, koji se već izliva kod sela Vratarnica.

Iz pravca Knjaževca stiže novi talas vode. Svrljiški Timok je u porastu ali se u večernjim časovima očekuje njegova stagnacija. Najveće količine snega u slivu ove reke već su se otopile usled visoke temperature na tom potezu. Srećna okolnost je da Trgoviški Timok još uvek miruje.

Naselje Višnjar je najugroženije, sneg se naglo topi, rastu vodostaji, površinske vode se slivaju iz Prlite i kroz Avramičku reku. Problem sa Avramičkim mostom rešen je uz pomoć „Srbijavoda“, pa je pet hiljada vreća sa peskom postavljeno na najkritičnijim tačkama. Iz Grliškog jezera je ispušteno više od dva miliona kubnih metara vode i spremno je za prihvat otopljenog snega i bujičnih voda. Što se Crnog Timoka tiče situacija je još uvek stabilna i izdata je naredba vlasnicima mini hidroelektrane da prate stanje i podignu ustave. Takođe se prati situacija u delu naselja Gamzigradska Banja i Zvezdan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.