Štetne materije u opremi za decu – upozorava APOS

0
SRBIJA – Asocijacija potrošača Srbije i još 10 potrošačkih organizacija, članica Krovne organizacije potrošača u Evropskoj Uniji sproveli su ispitivanje 68 proizvoda za decu u šest kategorija. Prisustvo štetnih hemikalija koje predstavljaju direktan rizik po zdravlje dece utvrđeno je kod 16 od 68 testiranih proizvoda. Rezultati testova pokazuju da neka od hemijskih jedinjenja mogu biti štetna, čak i ako su u proizvodu prisutna samo u tragovima.
U testiranoj dečijoj garderobi pronađene su kancerogene materije, koje remete hormone i smanjuju plodnost. Iste hemikalije bile su prisutne i u nekoliko testiranih prostirki. Kod nekih ispitanih pelena, ustanovljeno je prisustvo materija koje su mutagene i kancerogene, a u jednoj od 10 cucli pronađena je materija koja šteno deluje na mozak. U jednoj od sedam ispitanih prostirki za presvlačneje, prisutan je inhibitor plamena na bazi hlora, koji je takodje kancerogen i štetno deluje na reproduktivne organe.
APOS ističe da je potrebna hitna reakcija nadležnih, od kojih zahtevaju da primenjuju princip predostrožnosti kada je u pitanju regulisanje opasnih hemijskih supstanci, jer za odredjene hemikalije nema bezbednih nivoa koji se mogu postaviti.
Asocijacija potrošača insistira da se zabrani korišćenje ovih proizvoda od samog početka, jer je to jedina mogućnost da se smanji izloženost potrošača i okoline štetnim supstancama. Rezultati su potvrdili potrebu i da organizacije potrošača konstantno alarmiraju i pozivaju na reakciju i oprez u vezi sa dečijom izloženošću štetnim hemijskim supstancama – navodi se u saopštenju APOS-a.
APOS je najavio i da će kroz skorašnje punopravno članstvo u Internacionalnoj asocijaciji potrošača za istraživanje i testiranje, nastojati da sličnim istraživanjima u otvorenom dijalogu sa nadležnim organima, poboljša kontrolu bezbednosti proizvoda, obezbedi veću transparentnost tržišta i unapredi konkurenciju.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2hwkis“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *