SRBIJA, BOR – Kakvo nas vreme očekuje tokom leta 2017. godine, pitanje je koje ovih dana često postavljamo, a odgovor nam stiže već sa prvim letnjim danima. Kalendarski, 21. jun, prvi dan leta 2017, biće sunčan i tropski topao. Najviša temperatura u sredu i četvrtak biće od 30 do 35 stepeni, a u petak i subotu još vrelije sa temperaturom od 32 do 38 stepeni. Tropska temperatura uslovljava i nepovoljan uticaj biometeoroloških prilika koje se najnegativnije odražavaju na hronične bolesnike, osetljive osobe, stariju populaciju i bebe, pa oni treba da budu i najoprezniji. Izražene tegobe narednih dana mogu imati osobe sa srčanim oboljenjima i varirajućim krvnim pritiskom, kao i astmatičari, pa je savet redovno uzimanje terapije i mirovanje. Osećaj umora i glavobolja biće izražene kod meteoropata. Zbog toplog vremena već danas je UV indeks u skoro svim gradovima u Srbiji 8 i 9, a to se smatra vrlo visokim stepenom UV zračenja. Sledeći, ujedno i najveći, stepen je od 10 pa naviše, što je ekstremno visok nivo UV indeksa. Već u sredu UV indeks će se povećati za dva podeoka, pa će u većini gradova biti vrlo visok i iznosiće 9, ponegde i 10. Zbog toga stručnjaci upozoravaju da se ne izlazi napolje bez zaštite od sunca, naročito u periodu od 10 do 17 sati, kada je sunce najjače. Prvi na udaru su svetloputi, svetlooki i deca, kojima se preporučuje nošenja šešira i naočara, jer kada je povećan UV indeks prvo strada rožnjača na oku, pa koža. Takođe, preporučuje se i nanošenje zaštitnih krema.

Nastupajući period visoke temperatue veoma će pogodovati nastanku šumskih požara, a s obzirom na to da je vreme godišnjih odmora i povećanog prisustva ljudi u prirodi, nadležne službe apeluju na građane da se odgovorno ponašaju, ne pale vatru na otvorenom prostoru, ukoliko ta mesta nisu za to predviđena i obezbeđena. Zakonom je zabranjeno paljenje korova, strnjišta, trave i drugog rastinja, kao i paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume. Požari koji ovih dana divljaju u Srbiji i širom Evrope i nanose veliku materijalnu štetu, a nažalost odnose i ljudske živote, najbolji su primer i upozorenje na opasnost od vatrene stihije koju svojim nemarom može izazvati i čovek, naročito kada je temperatura veoma visoka, kakvu nam meteorolozi predviđaju za početak leta.

Uz odgovorno ponašanje, primenu saveta lekara i preporuka bioprognostičara, najbolje je da spas od vrućina potražite na nekom od borskih kupališta, otvorenom bazenu ili jezeru, gde je letnja sezona i zvanično otvorena, i uz limunadu, iz debelog hlada, i zvanično poželite dobrodošlicu letu 2017.

Stiže pravo leto, 20. jun 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.