Subvencije države i lokalne samouprave značajne za razvoj pčelarstva

BOR-Poslednjih godina u Srbiji, pa i na području Bora, povećava se broj pčelara, pre svega, jer su podsticaji države, ali i lokalne samoprave, svake godine sve veći. Ovih dana počela je isplata subvencija od 700 dinara po košnici iz republičkg budžeta.

Pčelar može da dobije subvencije za minimalno 20, a maksimalno za 1.000 košnica.Prema evidenciji Veterinarske stanice, na području grada Bora  ima 4.500 košnica i od 200 do 300 pčelara“, rekao je Branislav Ivanić, direktor Veterinarske stanice u Boru.

Osim subvencija koje odobrava država, Grad Bor je ove godine za podsticaje u pčelarstvu izdvojio dva i po miliona dinara. S obzirom na veliko interesovanje, novac je već raspodeljen i uskoro bi trebalo da bude uplaćen na račune pčelara. Podsticaje za kupovinu opreme, od 60 odsto vrednosti investicije, je dobilo je više od 50  pčelara na području Bora. Minimalan iznos je deset hiljada, a maksimalan stotinu hiljada dinara. Ovogodišnja pčelarska sezona je pri kraju,a po oceni pčelara, bila je osrednja.

Zbog nepovoljnih vremenskih okonosti izostala je bagremova paša,a med očekujemo samo od livadske“, dodao je Branislav Ivanić.

Pčelarska sezona se završava u avgustu i tada počinju pripreme za zimu Na početku nove sezone pčelarima se savetuje da što pre preduzmu neophodne mere u cilju sprečavanja pojave varoe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *