Subvencije za nova radna mesta

BOR,SRBIJA – Prethodna iskustva pokazuju da politika subvencionisanja otvaranja novih radnih mesta, koja je vraćena 2014. godine, daje dobre rezultate i da se svaka subvencija, odnosno investicija države u nove investicije, vrati u državni budžet u roku od 18 do 22 meseca.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija u 2018. godini, koja daje iste uslove domaćim i stranim  investitorima. Subvencije se i ovoga puta dodeljuju u zavisnosti od stepena razvijenosti opštine u kojoj se realizuje investicioni projekat.

Podsticaji za opravdane troškove bruto zarada za nova radna mesta kreću se od 3.000 evra po novootvorenom radnom mestu u prvoj grupi razvijenosti opština, do 7.000 evra po radniku u devastiranim područjima Srbije.

Za opštine u drugoj grupi razvijenosti podsticaji po radnom mestu su 4.000 evra po radniku, za treću grupu 5.000, a za četvrtu 6.000.

Period garantovanog ulaganja i zaposlenosti, tokom kojeg subvencionisani investitor ne sme da smanjuje vrednost osnovnih sredstava kao ni broj zaposlenih radnika, jeste tri, odnosno pet godina nakon realizacije investicije. Investitor koji dobija pomoć države mora radnicima da isplaćuje zaradu najmanje u visini minimalne zarade i druga primanja, kao što su topli obrok i regres, tako da ugovorena plata iznosi najmanje 120 odsto utvrđenog minimalca.

Stepen razvijenosti opština utiče i na svotu koju će država dodeljivati investitorima, pa će tako oni koji zapošljavaju u devastiranim područjima dobijati novac čak i kada imaju opravdane troškove od najmanje 100.000 evra, pod uslovom da otvore deset novih radnih mesta.

Za ulaganje u opštine u četvrtoj grupi razvijenosti uslov su opravdane investicije od najmanje 200.000 evra i zapošljavanje 20 radnika, za treću grupu ulaganje mora biti najmanje 300.000 evra i zapošljavanje 30 novih radnika, za drugu grupu ulaganje je najmanje 400.000 evra i 40 radnih mesta, dok je za prvu grupu potrebno ulaganje od najmanje 500.000 evra i posao za 50 novih radnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *