Subvencije za zapošljavanje žrtava nasilja

SRBIJA – Prema najavama iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, država je donela odluku da od 2017. godine, kroz aktivne mere zapošljavanja predvidi posebne subvencije za zapošljavanje ne samo samohranih majki, već i žrtava porodičnog nasilja i žrtava trgovine ljudima. Ministar Aleksandar Vulin, najavio je da će od sledeće godine poslodavci koji zaposle žrtve porodičnog nasilje ili trgovine ljudima dobijati posebne subvencije od države. Ministar je istakao da žene koje su trpele nasilje imaju pravo na još jednu šansu i da će se kroz projekat države i subvencionisanje njihovog zapošljavanja egzistencijalni problemi žrtava nasilja rešiti. Poslodavac će morati da vodi računa o privatnosti žrtve koju zapošljava, kako se o tome ne bi pričalo i znalo u kolektivu.

Svaka druga žena u Srbiji je imala iskustvo nasilja u porodici, a jedna od tri žene u Evropi doživljava fizičko ili seksualno nasilje. Strah od nasilnika, briga o deci i njihovoj sigurnosti, ali i nepoverenje u sistem i nadležne institucije, osnovni su razlozi zbog kojih se nasilje u porodici često ne prijavljuje – pokazuje statistika. Neprijavljivanje nasilja često ima i kobne posledice po žrtvu, pa je broj ubijenih žena u porodičnom nasilju sve veći.

U porodičnom nasilju tokom prethodnih 10 godina ubijeno je 326 žena. U Srbiji je od 1. januara do 14. oktobra. 2016. u porodično-partnerskom kontekstu ubijeno najmanje 25 žena i sve one poznavale su počinioca. Nedavno je potpisana i peticija za proglašenje 18. maja Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilјa. Datum je izabran kao dan sećanja na sedam žena koje su u samo 72 sata u maju prošle godine ubili muški članovi porodice i partneri.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *