Budžetski suficit od 5,5 miliona dinara

BOR – Odbornici Skupštine opštine Bor na današnjoj sednici usvojili su izveštaj o realizaciji budžeta Opštine Bor za devet meseci prema kojem je ukupan prihod milijardu i 35 miliona dinara, odnosno 57 odsto planiranih sredstava. U isto vreme suficit u budžetu je manji nego u prvih šest meseci i iznosi pet i po miliona dinara. Rashodi su realizovani sa 53 procenta.

„U odnosu na isti period prošle godine više je izvršenih rashoda za kapitalne izdatke i socijalnu zaštitu, a manje za zaposlene i subvencije. Budžet je ostvario 127 miliona dinara više, a razlozi su veći prihod od poreza na zarade, isplate zaostalih zarada zbog tužbi zaposlenih i veće kontrole poreskog odeljenja“, rekla je načelnik Odeljenja za budžet i finansije Danijela Jovanović.

 Usvojena je i druga odluka o rebalansu budžeta, koji je u odnosu na prvi umanjen za 165 miliona dinara. Razlog je što gašenjem Direkcije za izgradnju Bora i Borskog turističkog centra njihove obaveze neće biti realizovane do kraja novembra. 

Zbog likvidacije Direkcije za izgradnju i Borskog turističkog centra odbornici su usvojili odluku o organizaciji Opštinske uprave, jer je neophodno usaglasiti rad javnih preduzeća i mogućnost njihovog funkcionisanja u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu zbog rešavanja statusa Direkcije za izgradnju i prenošenja poslova iz njene nadležnosti na Opštinsku upravu. Na osnovu odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u javnom sektoru, radnici u ovim preduzećima biće, putem internog konkursa, preraspoređeni iz direkcije za izgradnju u novi sektor Opštinske uprave za planiranje i razvoj, a iz Borskog turističkog centra u Sportski centar i Turističku organizaciju Bor.

Odbornici Skupštine opštine Bor prihvatili su i odluku o kreditnom zaduženju Javnog preduzeća za stambene usluge od 200 miliona dinara za potrebe Toplane radi plaćanja energenata za prošlu i ovu grejnu sezonu. Iako su dugovanja Toplane izuzetno velika, problem je takođe što nije bilo većih ulaganja u modernizaciju.

„Toplana je stara, a tehnologija prevaziđena. Samo za nove kotlove nam treba sedam milijardi dinara, a skoro četiri milijarde da bismo zamenili dotrajale cevovode. Mi za to nemamo para“, rekao je odbornik SNS-a Blagoje Spaskovski.

„Toplana jeste u dugovima, ali ne većim od ostalih toplana. Mogu da kažem da je ona jedna od uspešnijih. Do sada nije imala kredit, ali i to je normalan vid poslovanja“, rekao je predsednik Opštine Bor Živorad Petrović.

      Na sednici skupštine opštine Bor za novog direktora borskog Doma zdravlja imenovana je doktor Vesna Radosavljević, a za vršioca dužnosti direktora Turističke organizacije dosadašnji pomoćnik predsednika Opštine Bor za informisanje Aleksandra Stojanović- Čulinović. Odbornici su dali zeleno svetlo i predlozima o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u srednjim i pojedinim osnovnim školama i upravnih odbora predškolske ustanove za decu Bambi i Regionalnog centra za talente.

 

Budžetski suficit od 5,5 miliona dinara, 21. novembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *