Suša prepolovila rod kukuruza i suncokreta

BOR – I dok su ove godine prinosi pšenice  u borskom okrugu bili zadovoljavajući, rod kukuruza i suncokreta će drastično podbaciti. Prvi prinosi suncokreta koji se kreću od tone do dve  po hektaru ove prognoze i potvrđuju.

„Cena suncokreta  se još uvek ne zna. Govori se o nekoj ceni od 36 dinara za kilogram, ali još uvek nije sigurna. Kvalitet zrna zvanično još  nije utvrđen, a vlaga je dobra“, rekla je Vladica Stefanović iz Poljoprivredno savetodavne službe u Negotinu.

Visoka temperatura i nedostatak vlage posebno nepovoljno utiču na razvoj kukuruza i zbog toga će rod ove kulture biti umanjen za više od 50 odsto od prosečnog. Za razvoj kukuruza najkritičniji je bio juli kada je palo samo oko dva litra po kvadratnom metru kiše.

„Za kukuruz  je kritičan  periodi intenzivnog porasta, metličenja i kad zameta plod. Kalendarski ove faze razvooja su u julu kada smo imali jako sušan period tako da je rod podbacio , a zrna su veoma štura“, dodala je Vladica Stefanović.

Manji rod  kukuruza i loš kvalitet  zrna  uticaće, pre svega,  na pad mlečnosti kod goveda tako da su mnogi stočari  najavili smanjenje broja grla. Poljoprivredni stručnjaci stočarima  savetuju da ovu godinu delimično premoste pripremanjem silaže.

„Tamo gde je kukuruz  u fazi voštane zrelosti,ukoliko je moguće, ratari bi trebalo da  iskorste zelenu masu i naprave silažu. Kvalite neće biti  posebo dobar, ali bolje i to nego da kukuruz ostave na njivu, a stoku rasprodaju“, rekao je Dragan Radosavljević iz Poljoprivredno savetodavne službe u Negotinu.

Pripremanje silaže u svakom slučaju neće biti dovoljno za ishranu stoke ove zime. Zato su u Poljoprivredno savetodavnoj službi u Negotinu spremni da stočarima pomognu pri kupovini hrane i na taj način prevaziđu ovaj težak period.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x33gsag“ allowfullscreen ]
Suša prepolovila rod kukuruza i suncokreta, 28… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *