BORSKI OKRUG, BRESTOVAC-Ratari  u borskim selima dele sudbinu ostalih poljoprivrednih proizvođača na području borskog okruga. Već više meseci nema padavina, oranice su suve, pa je i setva usporena. I oni koji su uspeli da zaseju njive pre optimalnog roka gledaju u nebo. Pšenica još uvek nije nikla tako da i jedni i dugi čekaju kišu.

Svi smo u istoj poziciji i oni koji su posejali pšenicu i mi koji još uvek nismo. Može da nas spasi količina od oko 50 litara po kvadratnom metru kiše, ali uz odgovarajuću  temperaturu“, kaže poljoprivredni prozvođač iz Brestovca Nenad Atanacković.

S obzirom na neizvesnu jesen ratari ne žele da rizkuju. Poučeni iskustvom iz ranijih godina oni smatraju da su manje na gubitku ako odustanu od setve.

Zasejaću upola manje površina nego uobičajeno, jer ne znamo šta nas očekuje“, dodaje Atanacković.

Jesenja setva ozimih žita na području borskog okruga u optimalnom roku završena je tek na 40 odsto od planiranih 25.000 hektara. Veoma male površine su zasejane, pa su bilo kakve  prognoze nezahvalne

Ostaje nam da čekamo kišu, i da setvu obavimo u što kraćem roku. Nije problem sejati u novembru,ali  ako ovakvi uslovi potraju onda postoji opasnost  da pšenica izmrzne, jer nije ušla dobro pripremljena u period mirovanja“, rekao je Vladica Gavrilović, direktor PSSS u Negotinu.

Ukoliko u skorije vreme, ipak, padne kiša, a ratari se odluče da seju, savet stručnjaka je da povećaju količinu semena za pet odsto sa svakim danom zakašnjenja.

Suša ugrožava jesenju setvu, 6.novembar 2018.(RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *