Suša uništila rod svih kultura

BOR, TIMOČKA KRAJINA – Poljoprivredni proizvođači u celoj borskoj opštini su u nezavidnijoj situaciji zbog velike suše. Visoka temperatura, već mesecima bez kapi kiše ubrzala je zrenje svih poljoprivrednih kultura. Voće je slabo rodilo, bašte se održavaju zahvaljujući zalivanju, a kukuruz je na većini njiva već obran. A kako jedNo zlo nikad ne ide samo neka sela, između ostalih i Gornjane, zahvatio je grad.

Situacija u našem selu je alarmantna, jer su nam se skoro sve kulture osušile. Jedino je kupina u dobrom stanju, jer smo je zalivali. Pre toga je bio grad, ali smo se nadali da će se makar kukuruz oporaviti. Na žalost nije, zato ćemo morati hranu da kupujemo“, kažu meštani Gornjana.

Nakon ovakve suše meštani Gornjana traže da se na njihovom području suša proglasi elementarnom nepogodom, jer ove godine ambari će ostati prazni, tako da će stočari morati da kupuju hranu.

Malo bolja situacija je na području Negotina i Kladova. Ovde je pre mesec dana palo i do 70 litara kiše i ona je donekle ublažila posledice suše. Međutim i na ovom području situacija je kritična jer kukuruz ulazi u fazu nalivanja zrna kada mu je kiša i te kako potrebna. Suša je umanjila i rod pšenice, iako su se najavljivali rekordni prinosi. U negotinskoj niziji je prosečan rod pet tona po hektaru, a u borskoj opštini tri tone.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *