„Susreti sela 2015.“ u Šarbanovcu

BOR – Osim takmičarskog dela na samoj sceni, gde se prikazuju pesme , igre i narodni običaji Vlaha ovog kraja,sastavni deo susreta je i izložba na temu „Oruđa, sprave i alati u različitim vidovima tradicionalnog privređivanja“.
 
„Nije  bilo teško sakupiti ove , da ih nazovem eksponatima . Naši članovi su sami većinom doneli sve što smo izložili. Ali druga je stvar interesantna, mladi pitaju, baš ih je bilo dosta dok smo mi nameštali sve što je izloženo, za ove predmete, za šta su služili i da li je stvarno zemlja obrađivana na ovaj način“ – rekao je Dragan Adamović, potpredsednik KUD-a „Branislav Nušić“ iz Šarbanovca.

Kada je reč o samom programu članovi kulturno umetničkog društva iz Šarbanovca izveli su stari običaj po nazivom „Rusalje“, koji kako kažu datira od pre par hiljada godina.

„To je jedan vrlo arhaičan i mističan običaj koji vuče korene iz davnina, te “ Rusalje “ su mitska bića koje su se ženama javljale u snu i onda su one padale u trans, komunicirale sa mrtvima a nakon toga dobijale vizionarske moći i bavile se vračanjem“ – rekla je Aleksandra Mitrovski, konferansije KUD-a „Branislav Nušić “ iz Šarbanovca.

Susreti sela  borske opštine nastavljeni su u subotu u Donjoj Beloj Reci, gde je  KUD domaćin dočekao goste iz Oštrelja.

[iframe src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2pmae4″ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ allowfullscreen=“allowfullscreen“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.