BOR – Glasači u Srbiji moći će sutra, na predsedničkim izborima da glasaju na jednom od 8.253 biračka mesta, koliko je odredila izborna komisija. Od tog broja 8.224 biračka mesta su u gradovima i opštinama, a 29 unutar Zavoda za izvršenje sankcija.

Prema pravilima, sva biračka mesta bi trebalo da budu otvorena tačno u sedam sati, a zatvaraju se u 20 sati, posle čega sledi prebrojavanje glasova.

Birači mogu da glasaju uz važeću ličnu kartu, pasoš, ili vozačku dozvolu, na čijem obrascu je naveden jedinstveni matični broj građana. Lica koja još uvek nisu dobila novu ličnu kartu, mogu da glasaju i uz staru ličnu kartu uz potvrdu da su predali dokumenta za izdavanje nove.

Svi birači bi trebalo da dobiju obaveštenje sa adresom biračkog mesta na kojem će moći da glasaju, pri čemu nisu dužni da to obaveštenje ponesu na glasanje.

Birači koji zbog bolesti nisu u mogućnosti da dođu na biračko mesto, mogu da glasaju ukoliko do 11 časova, na dan izbora, o tome obaveste birački odbor. Lica sa invaliditetom, mogu na biračko mesto da dođu uz pomoć psa vodiča, dok nepismena lica na glasanje dolaze u pretnji pomagača, a umesto ličnog potpisivanja, koriste pečat sa potpisom, odnosno ličnim podacima.

Pravo da izađe na glasanje u Boru ove godine imaće 43.837 glasača koji će moći da glasaju na jednom od 47 biračkih mesta, koliko je bilo i na prethodnim izborima. Jedina promena je u lokaciji jednog biračkog mesta. Građani koji su do prošle godine glasali u prostorijama mesne zajednice „Mladost“ sada će na biralište ići u osnovnu školu „Treći oktobar“ na ulaz sa donje strane, zbog privatizacije objekta u kome je bila mesna zajednica.

Određen je i način obaveštavanja Republičke izborne komisije o toku glasanja na izborima, tako da će se podaci dostavljati preko veb aplikacije, a u slučaju da ne postoji internet veza podaci će moći da se dostavljaju i faksom. Ukupan broj birača koji su glasali dostavljaće se drugog aprila u 10, 14, pa u 18 časova.

 

Sutra izbori za predsednika, 1. april 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.