Sutra nastavak akcije besplatnih preventivnih pregleda

0

BOR- Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koju je ministarstvo zdravlja pokrenulo u septembru prošle godine, nastavlja se sutra, u Domu zdravlja u Boru, od 8 do 16 časova. Uz oftalmološki, zainteresovani će moći da urade i kardiološki pregled uz EKG, muškarci i tumorske markere za testise. Pravo na pregled, imaju osigurana lica koja na uvid donose zdravstvenu karticu, kao i neosigurana lica sa važećom ličnom kartom. Pregledi će biti obavljeni u borskom Domu zdravlja, a centralni punkt za prijavljivanje pacijenata je na šalteru Očne ambulante.

MAJDANPEK – Od septembra prošle godine, kada je Ministarstvo zdravlja pokrenulo akciju besplatnih preventivnih pregleda za sve građane, pa i one bez zdravstvenog osiguranja, u zdravstvenim ustanovama Srbije pregledano je čak 120 hiljada ljudi, od kojih je kod njih tri hiljade otkrivena neka bolest, te su upućeni na dalju dijagnostiku i lečenje.

I specijalistički pregledi koji su kroz ovu akciju, u proteklih sedam meseci obavljeni u Majdanpeku, bolnici i Domu zdravlja, a kroz koje su prošla 1232 lica, pokazala su da je u 24 slučaja neophodno nastaviti sa pregledima i lečenjem zbog prisustva određene bolesti“, kaže doktor Nikola Stefanović, direktor majdanpečke bolnice.

Upravo to i jeste cilj ovih pregleda, koji imaju još jedan benefit, a to je da i lica koja nemaju zdravstveno osiguranje mogu prekontrolisati svoje zdravlje, jer smo imali i takvih pacijenata“, dodaje doktor Stefanović.

Inače, kada je starosna struktura u pitanju, najzastupljenija je srednja generacija.

U nastavku kampanje, u nedelju 22. aprila, u zdravstvenim ustanovama u Majdanpeku biće moguće obaviti kardiološki pregled, sa merenjem krvnog pritiska, tumor markere za testise i štitnu žlezdu, dok će besplatni oftalmološki pregledi biti obavljeni tokom naredne nedelje.

{Dailymotion}http://www.dailymotion.com/video/x6i6v23{/Dailymotion}

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *