SRBIJA, BOR – Građani Srbije sutra se na referendumu izjašnjavaju o predloženim promenama ustava Srbije. One se pre svega odnose na pravosuđe, odnosno na način izbora sudija i tužilaca, kako bi se smanjio uticaj politike u ovom procesu, kažu u Vladi Srbije. Njih će, prema predlogu Ustava, birati Visoki Savet sudstva i Visoki Savet tužilaca, umesto poslanika republičke Skupštine, kako je bilo do sada, čime bi trebalo da bude smanjen uticaj politike na sudstvo.

Pravo da glasa u Srbiji imaju 6.510.323 punoletne osobe, koje će moći da se izjasne na glasačkim mestima zaokruživanjem odgovora „da“ ili „ne“, od 7 do 20 sati.

U Boru pravo glasa imaju 40.973 osobe, koje će glasačko pravo ostvariti na 47 mesta uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera. Građani koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da izađu na referendum mogu da se prijave odboru kako bi komisija došla kod njih.

U skladu sa novim Zakonom o referendumu neće biti potrebno da na glasanje izađe više od 50 odsto upisanih birača da bi se on smatrao sprovedenim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *