Svako sedmo školsko dete boluje od astme

Procenjuje se da u svetu od astme boluje više od 300 miliona ljudi, a u Srbiji pola miliona. Stručnjaci povodom Svetskog dana borbe protiv astme, 5. maja, ukazuju na to da broj obolelih, posebno među decom u poslednjoj deceniji naglo raste.

BOR – U Srbiji svako sedmo školsko dete ima neki oblik astme, a učestalost bolesti se u poslednje dve decenije povećava u svim starosnim grupama. Duvanski dim, prašina, plesan, grinje, dlake kućnih ljubimaca, polen, ali i neprikladna hrana u ranom detinjstvu mogu da izazovu alergiju koja će pospešiti napade, a osnovni uzročnik ove bolesti je zagađenje vazduha. Ako se sa lečenjem počne na vreme, bolest se uspešno drži pod kontrolom, tvrde lekari.

Uzrok bronhijalne astme je uglavnom genetska predispozicija. To su pacijenti koji osećaju i najmanju zagađenost i reaguju burno. Dolazi do zapaljenjske reakcije u vidu suženja disajnih puteva, otežanog disanja, sviranja u grudima, stvaranja sekreta kao odbrane organizma i kašlja. Leči se inhalacijom, udisanjem kombinacijom lekova za širenje disajnih puteva i za smanjenje zapaljenja. Preventiva je prekid pušenja, da se deca ne izlažu prostoru koji je zagađen duvanskim dimom i izbegavati sredine koje nisu zagađene, a takva je, nažalost grad Bor„, kaže dr Nela Mitić načelnik Grudnog odeljenja Opšte bolnice Bor.

Bronhijalna astma se kod dece uglavnom javlja u blažem obliku, a u većini slučajeva reč je o alergijskom oboljenju.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.