BOR – Prema podacima Rudarsko topioničarskog basena Bor Topionica i rafinacija bakra je u julu primila ukupno 35.450 tona vlažnog koncentrata bakra, 13.333 tone uvoznog, a ostalo iz basenskih rudnika, sa 6.804 tone bakra. Od ove količine 218 tona je iz borskog dela Jame, 2.200 tona iz „Velikog Krivelja“ i „Cerova“, 1.522 tone iz Rudnika bakra Majdanpek i 2.863 tone iz uvozne prerade.

Za to vreme ukupno je prerađeno 37.266 tona suvog koncentrata bakra, odnosno prosečno 1.202 tone dnevno. Proizvedeno je 7.876 tona anodnog bakra, što je jedan od mesečnih rekorda otkad radi nova linija. Topionica je u julu, prema rečima nadležnih, zabeležila sasvim solidnu preradu hladnog materijala. Preko konvertora i šarže prerađeno je više od 2.000 tona, što je skoro identično u odnosu na materijal koji se stvara u proizvodnji, odnosno koliko se stvori, toliko se i preradi.

Topioničare ipak i dalje opterećuje zaliha hladnih materijala koji su nastali u periodu uhodavanja nove tehnologije.

Fabrika sumporne kiseline „pratila je“ proizvodnju u Topionici i dala 28.849 tona kiseline ili 930 tona prosečno dnevno. Radila je bez ikakvih problema, a posebno treba istaći dobru konverziju gasa posle prosejavanja katalizatora, kažu u RTB-u Bor.

Iz Elektrolize je u julu izašlo 6.035 tona katodnog bakra, od čega 3.200 tona od sopstvenih sirovina, a ostalo je iz uvozne prerade. Zabeleženi su dobri rezultati i ostalih proizvoda, prvenstveno „plavog kamena“ – 102,5 tona bakar-sulfata, dok je u Zlatari kampanja proizvodnje plemenitih metala, šesta ove godine, protekla očekivano.

Transport TIR-a imao je dosta posla s obzirom na proizvodnju koju „prati“. U drumskom saobraćaju radilo se punim kapacitetom, jer je njegova obaveza da preveze sav koncentrat i repromaterijal, dok je u železničkom saobraćaju dopreman uvozni koncentrat i otpremane cisterne sa sumpornom kiselinom.

Pošto je dotok vode smanjen, ona se pumpa u Borsko jezero, kako bi se održao njegov nivo. Budući da je u julu smanjen priliv iz zlotskog dela i Beljevinskog izvora upumpavano je 20.000 kubnih metara vode dnevno i tako je održan nivo u neophodnim granicama. Po svemu sudeći, isto to će morati da se čini i ovog meseca.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *