Svečana akademija povodom proglašenja Bora gradom

0

BOR- Nakon intoniranja himne „Bože pravde“ i besede Lepomira Ivkovića, prvaka Narodnog pozorišta,  na svečanoj akademiji u sali Muzičke škole, povodom proglašenja Bora gradom, prisutnima se obratio gradonačelnik Bora, dosadašnji predsednik opštine Aleksandar Milikić. U prvom obraćanju on je istakao značaj promene statusa i naglasio da je osnovni zadatak gradskog rukovodstva nastavak razvoja Bora, kao što su ga vek i po stvarali i gradili rudari. Obaveza lokalne  samouprave je da zajedno sa Basenom stvara još bolje uslove za građane.

U Boru živi 27 nacija i niko nikoga nije pitao koje je vere i nacije. Rudnik ih je godinama spajao i svi su kao jedan, jer im je cilj da zajendički stvaraju i žive bolje“, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić čestitao je svim građanima Bora veliki dan i rekao da je dobijanje statusa grada velika čast, ali i obaveza novog rukovodsta. Vlada Srbije i resorno ministarstvo su im uvek na raspolaganju, a jedna od značajnih je pomoć u sprovođenju populacione  politike.

„Ovo Ministarstvo je obezbedilo deset  miiona dinara za adaptaciju prostora za novo obdanište u kojem će biti mesta za 120 mališana, što omogućava i otvaranje 25 novih radnih mesta. Značajan je takođe odabir partnera za Basen Bor“ , istakao je Branko Ružić.

Grad Bor je jedan od zelenijih u Srbiji, ima više od 22 hiljade automobila, u stambeni fond je uloženo 11 milijadi dolara. Sve je to stvorila privreda i Rudarsko topioničarski basen Bor, a ko će biti njegov strateški partner sada i nije najznačajnije, rekao je direktor Rudarsko topioničarskog basena Bor Blagoje Spaskovski.

Važno je da RTB nema para da investira u razvoj rudarsrva, a nije praksa da to radi država. Izborom strateškog partnera biće nam mnogo bolje, jer će biti otvoreno još rudnika, a time će biti i veća proizvodnja. Na taj način povećava se i učešće RTB-a Bor u Bruto domaćem proizvodu Srbije“, naglasio je Spaskovski.

U nastavku akademije, borski umetnici pripremili su bogat kulturno zabavni program kojim je, između ostalog, predstavljena tradicija i kulturno nasleđe  Bora i okoline.

Svečana akademija povodom proglašenja Bora gradom, 27.jul 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *