BOR – Za 27. jul u devet sati zakazana je četvrta sednica Skupštine opštine Bor u novom sazivu, koja će, ukoliko svi najznačajniji predlozi budu usvojeni biti ujedno i poslednja opštinska sednica i prva, svečana sednica skupštine grada Bora.

Pred odbornicima će se naći četiri predloga odluka, od kojih su najznačajnije one koje se odnose na promenu statusa opštine Bor u grad Bor. Odluku o dodeljivanju statusa grada usvojio je pre nešto više od mesec dana republički parlament, u okviru izmena Zakona o teritorijalnoj organizaciji, a predlozima koje su na dnevnom redu lokalnog parlamenta ova odluka će i zvanično početi da se primenjuje.

Na dnevnom redu su predlozi odluka o promeni Statuta opštine Bor, kojim se u svim dokumentima reč opština zamenjuje gradom, a predsednik opštine zamenjuje gradonačelnikom. Takođe dosadašnji organi upravljanja opštine Bor dobijaju drugačija imena. Bor će prvi put dobiti predsednika i potpredsednika Skupštine grada, zatim gradsko veće i gradsku upravu.  

Dobijanjem statusa grada i zvaničnom primenom ove odluke, biće uvećan  transfer iz republičkog budžeta, promenjena  organizacija unutar gradske uprave, dobija se veća mogućnosti korišćenja državne pomoći i svega ostalog u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji i Zakonom o budžetskom sistemu republike Srbije.

Odbornici će odlučivati i o predlogu odluke o platama i drugim primanjima za izabrana i postavljena lica u organima grada Bora, kojom se predviđa povećanje zarada u gradskoj upravi. Prema Zakonu o zaradama  plate će biti kao u svim drugim uvećane najviše zaposlenima sa visokom stručnom spremom, zatim onima sa višom, a najmanje sa srednjom stručnom spremom i nekvalifikovanim radnicima. Televizija i Radio Bor direktno će prenositi sutrašnju sednici Skupštine opštine Bor.

Svečana sednica SO Bor, 26.jul 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.