Svečano obeležen početak rudarskih radova na izgradnji istražnog niskopa

BOR –  Kompanija Rakita Eksplorejšn, koja posluje u okviru kanadskog „Nevsuna“, započela je rudarske radove na izgradnji istražnog niskopa na lokalitetu Čukaru Peki pored Bora, koji prethode otvaranju rudnika

Početak radova svečano je obeležen u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, ministra rudarstva Aleksandra Antića, predstavnika lokalne samouprave, ambasade Kanade i vodećih ljudi kompanije „Nevsun“.

„Na osnovu kvaliteta resursa, ekonomskih pokazatelja i obima planirane investicije za potrebe otvaranja rudnika, projekat Čukaru Peki je stekao reputaciju jednog od najboljih svetskih razvojnih projekata nalazišta bakra i zlata. Tokom izgradnje istražnog niskopa i rudnika Čukaru Peki, u periodu od 2018. do 2022. godine, Nevsun planira kapitalnu investiciju u visini od 590 miliona dolara. U ovom periodu, očekujemo da će naša investicija značajno doprineti porastu zaposlenosti i razvoju srpske privrede, imajući u vidu da će izvođači na projektu angažovati oko 1.000 zaposlenih, dok će naša kompanija imati približno 150 zaposlenih. Za nas je veoma važna činjenica da je dinamika razvoja projekta u potpunosti u skladu sa dugoročnim planom i strategijom Vlade Srbije da poveća udeo rudarskog sektora u BDP-u na pet odsto“ – rekao je Piter Kukielski, predsednik kompanije Nevsun Risoursiz.

„Želim da se zahvalim i kompaniji Nevsun koja je verovala u Srbiju i našoj zemlji donela velika sredstva. Ovaj projekat je važan iz dva razloga. Prvi razlog je činjenica da je u pitanju rudarstvo – sektor koji i u mom ekspozeu zauzima značajno mesto i koji ima značajan potencijal, sa planom da dostigne pet odsto našeg ukupnog BDP-a. Drugi razlog je ravnomeran regionalni razvoj. Borski kraj je jedan od centara rudarstva i Bor sa ovom investicijom može da izgleda drugačije u narednih nekoliko godina. Posebno želim da se zahvalim kompaniji Nevsun što žele da sarađuju sa lokalnim firmama. Kanadske kompanije puno pažnje polažu pre svega na zaštitu životne sredine, zaštitu na radu i saradnju sa lokalnom zajednicom. Vlada Republike Srbije će biti partner koji će svakog dana pomagati ovakve projekte, kako bismo poručili mladim ljudima da ostanu ovde“ – naglasila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

„Došli smo do dana kada se ovde otvara niskop koji formalno pravno predstavlja poslednju fazu istraživanja kompanije Rakita, ali budući da će se taj niskop u budućnosti koristiti kao deo rudnika, biću slobodan da kažem da je to prvi korak ka otvaranju rudnika ovde u Boru. Ovaj projekat je važan za Vladu, ali najviše za stanovnike Bora jer su oni ti koji će osetiti nova radna mesta, bolju infrastrukturu i nove prihode u budžetu. Zajedno možemo biti ponosni na projekat Čukaru Peki jer ovde postoji depozit rude koji će biti važna tačka eksploatacije bakra i zlata u svetskim okvirima“. – rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike na otvaranju niskopa.

Ambasador Kanade u Srbiji Kati Čaba naglasila je da Srbija ima ogroman potencijal za razvoj i otvorila je vrata za investicije.

„Kada pogledamo kako Nevsun posluje, možemo da se radujemo sto će Kanada pomoći razvoju u Srbiji. Kanadska rudarska industrija je poznata kao lider u razvoju standarda za zaštitu životne sredine i pruža podršku lokalnim zajednicama u kojima posluje, kao što će to raditi i kroz projekat Čukaru Peki. Uverena sam da će podrška koju Vlada Srbije pruža kompanijama koje se bave istrazivačkim radovima i rudarstvom pokazati Srbiju kao zemlju u  koju treba ulagati i koja je pogodna za investicije“ – rekla je Kati Čaba.

Na teritoriji opštine Bor više od jednog veka radi RTB Bor, a sada se bliži početak eksploatacije rudnika Čukaru Peki, rekao je Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Bor.

„Danas stojimo na mestu gde će se u narednih nekoliko godina odvijati veoma ozbiljna rudarska aktivnost koja će svima nama otvoriti nova vrata. Opštini Bor novo zapošljavanje, nova radna mesta i nove investicije, a mi kao lokalna samouprava se borimo i brinemo upravo o tome da se zadovolje svi uslovi ekologije i ekonomije. Zadovoljstvo mi je što smo imali veoma uspešnu saradnju sa kompanijom Rakita Eksplorejšn. Svaki sastanak sa njima je otvorio novu temu, a svi problemi su rešavani u roku od sedam do deset dana. Bitno je da svi zajedno radimo na ovom projektu uz zajednički cilj da ovaj projekat što pre počne, realizuje i da svi zajedno osetimo njegove prednosti.“ – naglasio je Milikić.

Izgradnja istražnog niskopa dužine 2630 metara je veliki korak ka otvaranju rudnika. On će biti korišćen za dalje istražne radove u koje komapanija Nevsun planira da do 2022. godine uloži 590 miliona dolara, a na projektu će biti angažovano oko hiljadu radnika. Tokom faze eksploatacije od 2022. do 2038. u planu je dodatnih 450 miliona dolara investicija.

Kroz rudne rente i poreze Srbija i opština Bor bi u ovom periodu trebalo da imaju direktnu korist od oko 450 miliona dolara, rečeno je još na otvaranju izgradnje istražnog niskopa lokaliteta Čukaru Peki.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *