Svetski dan i nedelja Crvenog krsta

ZAJEČAR, BOR – Crveni krst Srbije je najstarija humanitarna organizacija u zemlji, koja ove godine obeležava 142 godinu postojanja i rada. Svoje programe Crveni krst Srbije ralizuje zahvaljujući angažovanju 750 profesionalaca i 68 hiljada volontera, među kojima su i volonteri koji deluju u okviru zaječarskog ogranka sa povereništvom u Boru.

Nedelju Crvenog krsta započeli smo promocijom programa koje radimo u Crvenom krstu i simulacijom dobrovoljnog davalaštva krvi. Akcija se nastavlja pokaznom vežbom petlića koji rade na programu prve pomoći i već nakon toga biće organizovana i podela paketa bebama koje su rođene u Nedelji Crvenog krsta„, kaže Irena Mladenović iz Crvenog krsta Zaječar.

U okviru manifestacije volonteri zaječarskog Crvenog krsta predstaviće i program borbe protiv trgovine ljudima, 10. maja uručiti pomoć šestočlanoj porodici Danković iz Grljana, a dan kasnije uz izložbu likovnih i literarnih radova nastalih tokom konkursa „Krv život znači“ u Radul begovom konaku nagradiće najaktivnije članove kao i davaoce krvi.

Već 11. maja povodom Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi biće organizovane svečane dodele priznanja dobrovoljnim davaocima i druženje sa davaocima, kako u Zaječaru, tako i u Boru, gde ćemo im ukazati na izmene Zakona, objasniti koja je uloga Crvenog krsta, kako će se u narednom periodu sprovoditi akcije i formirati baza podataka, kako bi prikupili što veći broj jedinica krvi i akcije bile što uspešnije. Poslednjeg dana manifestacije 15. maja u Zaječaru će biti održan i kviz „Šta znaš o Crvenom krstu, šta znaš o zdravlju“ u kojem učestvuju učenici osnovnih škola, koji će se nadmetati i pokazati koliko znanja iz oblasti zdravstva i rada Crvenog krsta su stekli“, dodaje Irena Mladenović iz Crvenog krsta Zaječar.

U okviru Nedelje Crvenog krsta, u prostorijama Veća Saveza samostlnih Sindikata opštine Bor, u petak 11. maja od 11 do 13 časova biće organizovan sastanak sa dobrovoljnim davaocima, a 14. maja od 9 do 15 sati i akcija dobrovoljnog davalaštva krvi.

 

SVETSKI DAN I NEDELJA CRVENOG KRSTA , 8.maj 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *