Svetski dan kontracepcije

Širom sveta  26. septembra, obeležava se Dan kontracepcije. Кampanja je pokrenuta na globalnom nivou 2007. godine, kako bi se istakla važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja.

Sama kontracepcija je, praktično, metoda kojom se sprečavaju neželjene trudnoće pa je samim tim  kontracepciju važno sprovesti kako bi pre svega smanjili boj abortusa koji su, na žalost, još uvek prisutni kod nas u zabrinjavajućem broju. Po nekim podacima godišnje u Srbiji imamo od 17 do 19 hiljada abortusa, čak tri hiljade abortusa u mlađoj populaciji kod adolescentkinja. Kontracepciju je važno sprovesti ne samo da se spreče abortusi, već da bi se omogućilo ženama da planiraju trudnoću onda kada to zaista žele, kao i da bi žene kojima je inače preporučeno da ne ostaju u drugom stanju zbog ozbiljnih zdravstvenih problema mogle da se zaštite”, kaže dr Jelena Jovanović, specijalista ginekologije i akušerstva Opšte bolnice Bor.

Upotreba kontraceptivnih sredstava preporučuje se i kao zaštita od seksualno prenosivih infekcija, kojih je, prema statističkim podacima, manje nego ranije, za razliku od abortusa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, postoje jasne razlike u strukturi korišćenja kontracepcije među ženama u Srbiji i drugim evropskim zemljama. Naime, kombinovana kontraceptivna pilula se koristi pet puta ređe u našoj zemlji nego u ostalim delovima Evrope, spirala  četiri puta ređe dok se metod prekinutog snošaja kao tradicionalni metod kontracepcije koristi četiri puta češće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *