Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

0

BOR – Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom obeležava se širom sveta 21. marta kako bi se pažnja javnosti skrenula na problem zbog koga su mnoga deca marginalizovana i odbačena od društva. Podrška šire društvene zajednice je neophodna kako bi se ovakvoj deci omogućilo da socijalnu interakciju ostvare i van porodičnog kruga. Tim povodom Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Vidovdan“ u Boru organizovala je edukativnu akciju za građane i tom prilikom učenici su prolaznicima delili flajere i brošure o Daunovom sindromu.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran jer se radi o genetskom poremećaju, gde se u ćeliji javljaju tri umesto dva hromozoma, na 21. hromozomskom paru. Prema statistici, u proseku se jedno od 650 novorođenčadi rađa sa ovim poremećajem koji sprečava normalan razvoj, a koji prati karakterističan izgled – manja glava, mongoloidne oči, umanjen nos, uši i usta, zadebljan jezik zbog čega je otežan govor. Deca rođena sa Daunovim sindromom  često imaju srčane mane i oslabljen imuni sistem, a ovaj poremećaj prati i umerena mentalna retardacija.

Prenatalnim testovima sada je moguće na vreme ustanoviti nepravilnosti u razvoju ploda. Ipak, deci već rođenoj sa ovakvim poremećajem i njihovim porodicama neophodni su podrška i razumevanje zajednice, ne samo 21. marta, već tokom cele godine, kako bi sa teškoćama lakše izlazili na kraj i kako bi uspeli da koliko mogu žive normalno i uklopljeno u društvo.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom, 21. mart 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *