BOR – Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 15. maj Svetskim danom porodice i od tada se obeležava širom sveta. Na taj način je istaknuta važnost porodice kao osnovne društvene zajednice.

Međunarodni dan porodice jeste jedan dan u godini, ali i te kako daje na značaju i važnosti porodici. Kako se društvo menja tako se i sama porodica menja – u strukturi, funkcionisanju, potrebama i očekivanjima. Ali ono što jeste zajedničko, bez obzira na vreme u kome živimo to su životni stavovi i vrednosti koje negujemo, porodične vrednosti koje treba da negujemo, a koje smo, negde, dozvolili da zanemarimo. Pre svega negovanje porodičnog identiteta, međusobna podrška i uvažavanje individualnih potreba, različitosti. Veoma je važna tolerancija i razgovor unutar porodice, taj osećaj pripadnosti i zajedništva, i to su, pored niza drugih vrednosti koje treba da nastojimo da očuvamo, i te kako važne vrednosti za očuvanje porodice u današnje vreme„, rekla je Aleksandra Takač, savetnik za hraniteljstvo u Centru za porodični smeštaj i usvojenje Ćuprija.

Treba težiti ka očuvanju osnovnih porodičnih vrednosti, a u slučaju krize pravovremeno se obratiti za pomoć.

Naravno da se svaka porodica trudi da sa svojim članovima radi na rešavanju ličnih problema, ali jeste zadatak porodice da proba da prepozna kada je ta granica i trenutak kada sa problemima ne mogu više da se nose sami, i da ne bi porodica trpela neke ozbiljnije posledice u svom funkcionisanju, da se na vreme javi za dodatnu podršku u prevazilaženju krize„, kaže Aleksandra Takač, savetnik za hraniteljstvo u Centru za porodični smeštaj i usvojenje Ćuprija.

Prema ocenama stručnjaka u Srbiji je porodica u krizi, a glavni razlozi za to su ekonomska situacija i porast porodičnog nasilja. U rešavanje ovih problema neophodno je uključivanje svih nadležnih institucija. Slogan ovogodišnjeg Dana porodice je „Porodica je naša luka“.

Svetski dan porodice, 15. maj 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.