Svetski dan slobode medija

Širom sveta i u Srbiji obeležava se Svetski dan slobode medija, uz ukazivanje na sve veći pritisak i sve teži položaj medijskih radnika.

Ministarstvo kulture i informisanja uz čestitku novinarima i medijskim radnicima poziva ih da više pažnje usmere na verodostojnost informacija, da se ponašaju odgovorno i profesionalno.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić navodi da u oblasti slobode govora i izražavanja u prethodnoj godini nismo zabeležili napredak, već smo, kaže, svedočili brojnim kršenjima prava i ugrožavanja medijskih sloboda.

Novinarska udruženja ukazuju na težak položaj novinara. Udruženje novinara Srbije strahuje da će loš ekonomski položaj, dodatno ugrožen pandemijom, dovesti do otpuštanja novinara i gašenja medija.

Iz NUNS-a ukazuju na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za „ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poručuje da je ovo prilika da se medijima izrazi zahvalnost jer su zahvaljujući njihovom izveštavanju, priče o najugroženijima stigle do javnosti, ali su u isto vreme, informacije stizale do najranjivijih. Zbog toga mediji predstavljaju važne saveznike i partnere čiji su uloga i značaj nemerljivi za svako demokratsko društvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *