SRBIJA – Na Svetski dan slobode medija mnogi upozoravaju na ugroženost ove profesije. Novinari često rade u otežanim uslovima, uz povećan finansijski i politički pritisak, nadziranje, zatvorske kazne ili nasilje zbog toga što obavljaju svoj posao.

Svetski dan slobode medija proglasila je Generalna skupština UN u decembru 1993. godine, nakon preporuke Uneska. Od tada, svakog 3.maja obeležava se godišnjica Deklaracije Vindhok o principima slobode štampe. Unesko navodi da je istorijska veza koja je uspostavljena između slobode da se traže, primaju i saopštavaju informacije i javnog dobra i dalje relevantna kao što je bila u trenutku kada je deklaracija potpisana.

Na današnji dan slave se principi na kojima počiva sloboda medija, ocenjuje se stanje medijskih sloboda širom sveta, brani nezavisnost medija i odaje pošta novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao. Ovogodišnja tema Svetskog dana slobode medija je „Novinarstvo pod digitalnom opsadom“. Ona naglašava na koje je načine novinarstvo ugroženo digitalno posredovanim napadima na novinare, kao i posledice svega toga na poverenje javnosti u digitalne komunikacije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.