Svetski dan socijalne pravde

BOR – Socijalna pravda moguća je samo ukoliko šira zajednica ujedinjeno radi na iskorenjivanju rodne nejednakosti, siromaštva, nezaposlenosti i nasilja – poruka je Međunarodnog dana socijalne pravde koji se širom sveta obeležava 20. februara. Cilj ovog dana jeste pokretanje intenzivnije i efikasnije borbe protiv siromaštva, ali i stvaranje jednakih šansi za sve građane. Prema rečima člana Opštinskog veća, Maje Bakoč, lokalna samouprava u Boru preduzima neophodne mere kako bi poboljšala kvalitet života prvenstveno najugroženijih građana, pa će se već na narednoj sednici Skupštine opštine pred odbornicima naći Lokalni akcioni plan zapošljavanja u ovoj godini.

„Ovaj dan je pre svega vrlo bitan i treba da nas podseti da svi mi kao društvo imamo obavezu da se ujedinimo kako bismo iskorenili ne samo sve učestalije nasilje, već i siromaštvo i nezaposlenost. Naša je obaveza da vodimo računa o svim građanima. Ove godine lokalna samouprava izdvojila je 13 miliona dinara za Lokalni akcioni plan zapošljavanja. Konkretno, pet miliona dinara planirano je za javne radove u javnim preduzećima i ustanovama, ostatak novca namenjen je za samozapošljavanje, možda pokretanje nekog posla, a deo je svakako opredeljen za stručnu praksu i profesionalno usavršavanje na godinu dana“ – istakla je Maja Bakoč, član Opštinskog veća.

Opština Bor budžetom za ovu godinu predvidela je i određena sredstva za  jednokratne novčane pomoći najugroženijima, kao i znatno više novca za Narodnu kuhinju koju koristi 450 lica. Ova sredstva, kako je rečeno, biće upotrebljena za poboljšanje kvaliteta obroka u Narodnoj kuhinji.

„Konkretno za narodnu kuhinju, mi smo dostigli cifru od 19 i po miliona dinara za ovu godinu. Jednokratne novčane pomoći uglavnom se odnose na zdravstvene potrebe, kupovinu lekova, specijalnih vakcina ili odlazak kod lekara u neki drugi grad ili opštinu. Ovakva vrsta pomoći može se koristiti jednom godišnje, a za to smo ove godine izdvojili sedam miliona dinara“ – dodala je Maja Bakoč.

Prema podacima Centra za socijalni rad u Boru, na evidenciji za novčanu socijalnu pomoć nalazi se skoro 700 porodica. Iznos  socijalne pomoći za jednog člana domaćinstva iznosi 7890 dinara, za svakog narednog punoletnog i radno sposobnog člana dodaje se 3945, a za decu do 15 godina i decu na redovnom školovanju još 2367 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.