Svetski uspesi članova PSD „Crni vrh“ u Boru

0

BOR – Bor je, osim po bakru i zlatu, u svetu poznat i po uspesima borskih planinara koji su u proteklih sedam decenija osvajali najveće vrhove na skoro svim kontinentima, rečeno je na svečanoj akademiji povodom 70 godina postojanja Planinarsko smučarskog društva “Crni Vrh”. Među najistaknutijima I najuspešnijma je svakako  Borko Gajić.

Najznačajniji su usponi na Akonkagvi, Kilimandžaru, Pamiru, Elbrusu, a pohodili smo i Himalaje”, kaže Borko Gajić, sportski direktor PSD Crni Vrh.

Osim o starijim članovima u Planinarsko smučarskom društvu posebno brinu o podmlatku koji sa uspehom nastavlja da prenosi njihovu slavu. A biraju ih još u osnovnoj školi. Osmogodišnja Magda već ima iskustvo u planinarenju.

“Penjala sam se na mnoge planine i lepo se osećam na planini”, rekla je Magda Golubović.

“Stariji članovi su značajni da bi prenosili iskustvo na mlađe. Imamo veliki broj mladiih koji imaju značajne rezultate u osvajanjima vrhova I planinskoj orijentaciji”, dodao je Borko Gajić.

Prisećajući se početaka, na svečanoj akademiji je istaknuto da je borsko društvo nekada imalo i do 500 članova, gotovo svih uzrasta, koji su osvajali planinarske vrhove, spasavali živote, učestvovali u ekstremnim sportovima.

Planinarski klub iz Bora je poznat po smučanju i Crnom vrhu, izuzetnom doprinosu u razvoju alpinizma, po planinarskom domu na Stolu, koji je jedini na Istoku Srbije. Zbog toga je ovaj klub značajan za Timočki region i celu Srbiju”, rekao je Iso Planić, predsednik Planinarskog saveza Srbije.

Na svečanoj akademiji povodom 70 godina postojanja i rada Planinanrsko smučarskog društva Crni vrh najzaslužnijim planinarima podeljena su priznanja, a društvima, organizacijama i sponzorima zahvalnice. Predstavljena je i publikacija borskog novinara Brane Filipovića “Planinarsko društvo Crni Vrh-70 godina”.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *