Teški uslovi stanara ničije zgrade

0
BOR – Nakon više od pola veka od kad je sagrađena, nekadašnja osnovna škola Treći oktobar u Boru potpuno oronula, a spoljašnji izgled sličan onom iz horor filmova. Ista situacija i u unutrašnjem delu. Zidovi otpadaju, krov prokišnjava, memla na sve strane. U jednom delu od učionica napravljeno je sedam stanova. Pregrađene sobice raznih veličina i oblika.

„Uslovi su katastrofalni. Nikome ne bi poželela da živi ovde“
– kaže stanarka Nusreta Osmanović.
 
 
U ovoj zgradi žive, uglavnom, porodice zaposlenih u Rudnicima bakra, koje su se zbog klizišta iselile iz stare kuće na ivici kopa. Došli su na godinu dana, dok se ne završe novi stanovi. U nehumanim uslovima, svakodnevnim iščekivanjima, poneki su ostali i dvadeset godina, jer bolje nemaju.
 
„Kada bi se ova zgrada srušila ja bi bila na ulici, ili bi morala da se vratim odakle sam došla. Moj muž je radio u RBB-u, ali od toga nemam nikakve koristi“ – dodaje Nusreta.
Novi obećani stanovi nikad nisu sagrađeni, a stanari su izgubili svaku nadu.
 
„Nas je i Bog zaboravio, mi smo odbačeni od sviju“ – dodaje sa gorčinom Nusreta.
 
Svesni postojeće situacije i želje su im skromne, kažu, kad bi im makar popravili krov.

„Kad pada kiša prava je poplava u stanovima. Samo kad bi nam popravili krov“
– želja je stanarke Valentine Radovanović.
 
Ali i ta jedina želja za sada je neostvariva. Ne zna se čija je zgrada.
 
„Ova zgrada se ne vodi nigde, ona ne postoji u knjigama. I naša je želja da imamo stan i plaćamo komunalije“ – dodala je Valentina.
 
U Javnom preduzeću za stambene usluge zgrade nema u evidenciji, a u Opštini nismo dobili zvaničnu informaciju u čijem vlasništvu je objekat. Nezvanično smo saznali da u lokalnoj samoupravi intenzivno prikupljaju dokumentaciju za zgradu da bi konačno utvrdili čija je svojina i upisali je u registar katastra. Na žalost rešenje problema se još uvek ne nazire i ko zna koliko će još proći vremena da se utvrdi čija je zgrada. Stanari su primorani da čekaju i dalje, a vreme će pokazati da li se njihovo strpljenje isplatilo. Valjda će neko konačno njihovim višedecenijskim mukama stati na put, jer ovo nije samo njihov, već problem celog grada.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2k3d2s“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *