Topolnica pobednik 5. “Plašintijade” u Rudnoj Glavi

MAJDANPEK – Ekipa Topolnice pobednik je pete po redu “Plašintijade” u Rudnoj Glavi, manifestacije koju su pokrenule članice Udruženja “Vredne Vlajne”. Drugo mesto osvojile su “Vesele domaćice” iz Rudne Glave, a treće ekipa “Jagnjilo” iz Jasikova.

Kada smo osmišljavale ovu manifestaciju, osnovni cilj nam je bio  očuvanje  tradicije  vlaške  kuhinje i jednog od starih i prepoznatljivih jela ovog kraja, plašinte, ili vlaške palačinke, kako ih neki zovu”, rekla je Nada Birišić iz Udruženja “Vredne Vlajne”.

Tajna dobre plašinte je, pre svega, dobro umešeno testo, ali i kvalitetni sastojci, sir i jaja. Naravno, za sve, pa i  za ukusno jelo potrebno je da se sprema s ljubavlju”, kaže Negica Trailović iz Leskova, jedna od redovnih učesnica “Plašintijade”.

“Žakica i Dakica” iz borskog sela Luka, koje su za pripremu ovog specijaliteta koristile nadev od pečuraka, osvojile su prvu nagradu za inovaciju u ukusu, dok je pobednik u brzom jedenju plašinti bio Dragoslav Nikolić iz Topolnice.

“Plašintijadu” u Rudnoj Glavi,  Opština Majdanpek uvrstila je u spisak manifestacija od značaja, pa je i ove godine bila generalni pokrovitelj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.