Tradicionalna manifestacija “Brestovačka banja 2023” u subotu

Manifestacija “Brestovačka banja 2023”, na veliki hrišćanski praznik Preobraženje biće organizovana i ove godine u prelepom ambijentu jednog od najstarijih banjskih lečilišta u Srbiji. Očekuje se veliki broj učesnika i izvođača.

BRESTOVAČKA BANJA, BOR – Tradicionalna manifestacija “Brestovačka banja 2023” biće održana u subotu u istoimenoj banji. Program počinje pripremom tradicionalnih jela u takmičenju “Zlatne ruke”. Predviđene su izložbe u konaku Kneza Miloša i u amamu, a na banjskom šetalištu biće organizovana prodaja suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata. Kulturni deo programa počinje u podne, umetničkim prikazom “Dolazak Kralja Petra I Karađorđevića u Brestovačku banju”. Sledi monodrama “Lina od kamena tvrđa” u izvođenju naše poznate glumice Vesne Stanković. Posetiocima će se predstaviti i nacionalni folklorni ansambli Meksika, Bugarske, Moldavije i Turske, učesnici manifestacije „Zlatno kolo“.

Nakon svečanog proglašenja pobednika u pripremi tradicionalnih jela, suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata, u popodnevnim satima, između ostalih nastupiće “Udruženje penzionera grada Bora” i polaznici škole tradicionalnih instrumenata. Paljenje Preobraženjske vatre predviđeno je za 19 sati, a sat vremena kasnije počinje veče ljubavi i sevdaha koncertom popularne bosanske etno grupe “Divanhana”.

Pokrovitelj manifestacije je grad Bor, a za sve posetioce, tog dana obezbeđen je besplatan autobuski prevoz u oba pravca.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.