Tradicionalna muzejska radionica oslikavanja vaskršnjih jaja

0

BOR – Uoči Uskrsa, Etnološko odeljenje borskog Muzeja rudarstva i metalurgije, i ove godine u saradnji sa udruženjem roditelja “Bebironče” organizovalo je tradicionalnu radionicu oslikavanja vaskršnjih jaja tehnikama voskom i tutkalom.

Ovo jeste tradicionalna radionica, tradicionalna zato što se održava dugi niz godina ali i zato što neguje i čuva tradicionalne tehnike šaranja jaja karakteristične za neposrednu okolinu Bora. To su batik tehnika, odnosno šaranje jaja voskom i tzv. mramorna jaja, odnosno tehnika šaranja pomoću tutkala koju su negovale žene u selu Slatina. Ovde je zaista prepuno s obzirom na našu izvanrednu saradnju sa udruženjem Bebironče, tu su i roditelji i deca i nadamo se da ćemo na ovaj način uspeti da očuvamo neke tehnike, na čemu kontinuirano radi Etnološko odeljenje muzeja rudarstva i metalurgije“ kaže Suzana Mijić, etnolog Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru.

Tokom radionice učesnici su mogli da saznaju zašto su baš ove metode oslikavanja i farbanja jaja, ženama u tradicionalnoj i savremenoj kulturi okoline Bora, postale omiljene. Kako je akcenat radionice na očuvanju tradicije i prenošenju znanja sa starijih na mlađa pokolenja, vredne domaćice iz borskih sela pokazale su najmlađima kako se šaraju jaja u ovom kraju već vekovima.

Kako bih vam rekla ono što se nekada radilo, na isti način se radi i danas, ali su danas ove tehnika sve manje u upotrebi. Za ovakav način farbanja treba strpljenja i vremena, potrebna je veština i znanje tako da se one polako zaboravljaju. Ima malo mladih koji rade ovim tehnikama. Nakon šaranja se jaja farbaju a na kraju skidamo vosak da bi ostala šara. Ko ove tehnike koristi češće ne treba mu mnogo vremena može i za desetak minuta da ofarba jaje. Međutim celokupan proces traje duže”, istakla je Mirjana Nestorović iz Krivelja.

Radionici “U susret Vaskrsu” i ove godine najviše su se obradovali najmlađi, koji su mogli da nauče nešto novo.

Ja sam prvo crtala jaja i sada moram da skinem vosak. Posle ću ih našarati flomasterom”, kaže sedmogodišnja Lena Stanković.

Mama me je dovela da naučim kako se crta sa voskom na jajima i probala sam i sviđa mi se. Kući je drugačije, mame to rade drugačije. Ovde se polako topi vosak i polako se crta da jaje ne pukne”, rekla je desetogodišnja Jelica Popović.

Uz tradicionalne metode šaranja uskršnjih jaja, učesnicima radionice predstavljen je i značaj Vaskrsa, vere ali i običaja koji prate najradosniji hrišćanski praznik.

Uskršnja radionica u muzeju, 24.april 2019. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *