Tradicionalna proslava praznika u Zlotu

BOR – Nakon proslave na Borskom jezeru, Borani, mnogobrojni domaći kao i gosti iz inostranstva, tradicionalno drugi dan praznika proveli su kod Lazareve pećine u Zlotu. Turistička organizacija otvorila je ovogodišnju sezonu rada pećine, kojoj s obzirom na to da predstavlja značajan potencijal Opštine Bor, sledi dodatno uređenje.

Lazareva pećina je turistički i speleološki potencijal. Mi smo ove godine planirali da se uradi probijanje novog tunela kako bi se spojio sa novom dvoranom i za ove radove obezbeđeno je oko milion i po dinara. Ja lično, sam, uvek kada dođem, vrlo zadovoljan i onim što mogu da vidim i onim što mogu da osetim kada uđem u pećinu. Voleo bih da svi građani kao i svi koji prate program TV Bor, dođu i vide čime mi raspolažemo. Siguran sam da je ovo najlepša pećina u Evropi ako ne i šire i treba iskoristiti ovaj potencijal koji imamo. Sledeći zadatak je da u budućem periodu u saradnji sa Srbijašumama uradimo i ozbiljniju rasvetu i da pećina dobije evropski, svetski nivo, kakav i treba da ima“, istakao je predsednik Opštine Bor Aleksandar Milikić.

Otvaranjem vrata ovog speleološkog, ali i arheološkog lokaliteta označen je početak desete godine rada pećine, koju će zainteresovani moći da posete i u narednom periodu.

Pećina će biti otvorena svakog radnog dana osim utorkom (osim u slučaju najavljenih grupnih poseta sa 20 i više posetilaca) od 9 do 16 časova, po ceni koja se nije menjala deset godina i iznosi 200 dinara, odnosno 150 dinara za učeničke i studentske ekskurzije. Danas, kao i prethodnih godina tokom otvaranja pećine, s obzirom na odlično vreme, očekujemo od 800 do hiljadu posetilaca“, rekao je Bora Stanković iz Turističke organizacije Bor.

Za sve posetioce Udruženje Vlaha Primovara, po projektu iz kulture odobrenom od strane Opštine Bor, organizovalo je sajam etno hrane i takmičenje kulinara.

Danas su sa nama i naši gosti iz Laznice – Nezaborav, Udruženja Homoljki iz Laznice, Vredne Vlajne iz Rudne glave, Etno klub iz Podgorca i mi sa našim sa našim štandom kao organizatori, na kom posetioci mogu da se posluže i upoznaju sa tradicijom našeg kraja, a na ostalim štandovima i da kupe neki od ponuđenih proizvoda. Da bi sajam bio interesantniji tu je i takmičarski deo, a biće proglašeno najukusnije, najautentičnije jelo i štand sa najraznovrsnijom hranom“, istakla je Biserka Janošević, predsednica Udruženja Vlaha Primovara.

Osim sajma etno hrane pažnju domaćih i inostranih posetilaca privukla je i zanimljiva izložba autentičnih suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata, a pre svega sama Lazareva pećina.

Ne dolazim prvi put, ali sam uvek oduševljena izgledom pećine, osvetljenjem i vodičima, rekla je jedna Boranka.

Da prvi put sam u Srbiji, u Boru. Ja sam Rut, dolazim iz Eritreje u istočnoj Africi i u poseti sam prijateljici Kseniji. Sve mi se dopada, priroda je prelepa, pronalazim puno sličnosti u našim kulturama, s obzirom na to da smo i mi pravoslavni hrišćani. Vidim sličnosti kako u prijateljski raspoloženim ljudima, hrani – iako još uvek nisam probala proizvode, oseća se miris tu je i roštiljanje pored reke. Ovo je prelep dan. Srećem dobre, prijatne, prijateljski nastrojene ljude i jako mi je drago što sam upravo ovde danas“, rekla je Rut Negaš iz Eritreje, Istočna Afrika.

Organizacijom kulturno zabavnog programa i brojem posetilaca drugog dana praznika zadovoljni su i u Mesnoj zajednici Zlot.

Lepo je biti predsednik Mesne zajednice koja živi i radi. Zahvaljujemo se Opštini Bor koja je uz Bakljadu, u kalendar manifestacija uvrstila i ovu drugog dana praznika, a koju su svojim kulturno – izložbenim programom upotpunila brojna udruženja. Nastavićemo i dalje da radimo na očuvanju tradicije radi ostanka mladih u ovom selu“, dodao je predsednik Mesne zajednice Zlot, Zoran Zdravković.

Brojni posetioci i ovog puta osim šetnje Lazarevim kanjonom drugog prazničnog dana organizovali su i tradicionalno roštiljanje u prirodi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *