Transparentnost lokalnih samouprava loša

BOR – Organizacija Transparentnost Srbija je u 2015. godini obavila istraživanje o transparentnosti lokalne samouprave Srbije na osnovu kojeg je Bor zauzeo 140, a Soko Banja najbolje rangiran grad u Borskom i zaječarskom okrugu deseto mesto.

„To je pohvala za sve ono što je Soko Banja u prethodih 20 godina preduzela da svoj rad i aktivnosti učini dostupnim svim građanima, a sa druge strane dobili smo korisnu informaciju koje indikatore ne ispunjavamo“, rekao je predsednik Opštine Soko Banja Dimitrije Lukić.

„Mi smo u međuvremeno informisani da je Bor dobio novi sajt i moguće je da su se neke oblasti popravile. Mi smo svim gradovima uputili dopis i analizu šta i kako da poprave transparentnost“, rekao je saradnik Organizacije Transparentnost Srbija Zlatko Minić.

Na konferenciji za novinare koju su održali predstavnici organizacije Transparentnost Srbija je istaknuto da je na osnovu novo usvojene metodologije ocenjeno i rangirano 145 lokalnih samouprava, a 23 gradske opštine su samo ocenjene. Konačni rezultati pokazuju da je u osnovi stanje transparenosti veoma loše. Samo 32 opštine na skali od 0 do 100 imaju indeks veći od 50, a jedna preko 70.

„To su indikatori koji se tiču transparentnosti u oblastima rada skupštine dostupnosti podatakao budžetu, odnosa opština o građana, podataka o javnim preduzećima o procedurama izbora direktora“, dodao je saradnik organizacije Zlatko Minić.

Ova istraživanja pokazuju presek trenutnog stanja i moguće je da su neke opštine u međuvremenu napredovale, menjale sajtove, poboljšale transparentnost i popravile poziciju. To će se videti u narednom istraživanju koje se planira krajem ove godine, rekao je Zlatko Minić. Inače, Transparentnost Srbija u okviru svog antikorupcijskog savetovališta pruža pomoć građanima koji se žrtve korupcije ili su o ovom problemu saznali na neki drugi način.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3wz6qx“ allowfullscreen ]
Transparentnost lokalnih samouprava loša, 10… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *