Treće doba života u Vili Katarina u Knjaževcu

KNJAZEVAC – Dom za smeštaj i negu lica sa posebnim potrebama „ Vila Katarina“ u Knjaževcu u privatnom vlasništvu radi od 2010. godine. Smeštaj, ishranu i negu, kao osnovne usluge Doma sada koristi više od 60 osoba, a kapacitet smeštaja je 70 korisnika. S obzirom na to da je uglavnom reč o starijim i slabije pokretnim osobama o njima brine 12 zdravstvenih radnika – lekar, medicinske sestre, fizioterapeuti, a po pozivu dolaze i lekari specijalisti. Osim zdravstveno-rekreativnih aktivnosti za korisnike Vile organizuju se raznovrsni edukativni, kulturni i zabavni sadržaji, kao i izleti i proslave rođendana. Negovanju porodične tradicije se u ovom Domu takođe poklanja značajna pažnja, tako da je posetiocima, pre svega rođacima i prijateljima korisnika omogućen i smeštaj u Vili.
„U Vili Katerini ima stanara koji su mladi duhom, a imamo i ljude koji su mladi po godinama. U zavisnosti od toga kakva im nega treba oni su tu u Domu. Imamo ljude koji su oboleli od multipleskleroze a imaju 50 i nešto godina, a tu su i korisnici koji su tek načeli petu deceniju života. Za njih je prilagođena ishrana. Za njih je prilagođen i društveni život . U letnjem periodu imamo ljude koji odu nekoliko meseci na odmor kući pa se vrate preko zime odnosno dođu njihovi  iz inostranstva na godišnji odmor  da bi bili sa roditeljima. Tako da leti imamo manje korisnika nego od jeseni do proleća“ – kaže vlasnik Vile Katarina Milovan Đurić.
Stanari su uglavnom iz Borskog i Zaječarskog okruga, ali iz iz drugih krajeva Srbije. Između ostalih, usluge Doma koristi i bračni par Milić koji su radni vek proveli Francuskoj, a u braku su već šest decenija.
„Ovde smo u Domu godina i nekoliko meseci. Prezadovoljni smo uslovima ovde. Ja sam bio u dva staračka Doma u Francuskoj i tamo ne može da se poredi sa uslovima ovde. Od kako smo došli ovde mogu da kažem da smo srećni“  – istakao je korisnik Radomir Milić. I ostali korisnici su veoma zadovoljni uslovima smeštaja i nege u Vili Katarina.
Sadržaji u Domu za smeštaj i negu lica sa posebnim potrebama u Knjaževcu su prilagođeni interesovanju korisnika i stepenu očuvanosti njihovog mentalnog i fizičkog zdravlja.U trenutku kada potreba za pomoći i negom postane takva da zahteva promenu načina života i sredine smeštaj u ustanovu ovakvog tipa je dobro rešenje.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ul80w“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.