Trešnja ispod dimnjaka

BOR – Na današnji dan pre tačno 55 godina nekadašnji maršal Jugoslavije Josip Broz Tito pustio je u rad pogon topionice Rudarsko topioničarskog basena Bor. Ova topionica i zvanično je ugašena početkom novembra prošle godine, kada se potpuno prešlo na rad novih topioničkih agregata.

Radnici kombinata bakra zasadili su u neposrednoj blizini nove topionice i fabrike sumporne kiseline, ispod dimnjaka, gotovo osam stotina sadnica zimzelenog drveća i voća, a prvi plodovi su već stigli.

„Očigledan dokaz da je zagađenje u gradu i u RTB-u Bor ispod minimuma je i to da je voće, koje je inače veoma osetljivo, trešnje, breskve i kajsije, u neposrednoj blizini topionice, počelo da rađa. Ostvarili smo plan i sveli zagađenje na donji minimum, znatno ispod zakonom dozvoljenih granica“, rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Značaj nove topionice i fabrike sumporne kiseline, osim umanjivanja troškova prerade, najviše se ogleda u značajnom smanjanju zagađenja u gradu i u pogonima RTB-a Bor. Nivo zagađenja prema podacima sa mernih stanica ne prelazi dozvoljenu granicu, a u odnosu na druge industrijske centre u Srbiji je na najmanjem nivou, kažu u kombinatu bakra Bor.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x4eye1z“ allowfullscreen ]
Trešnja ispod dimnjaka, 07. jun 2016. (RTV Bor) by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *