Tribina „Fizičko kažnjavanje dece“

BOR – Dečiji nestašluci su normalna stvar. Međutim, savremeno doba dovelo je do toga da roditelji budu zatrpani raznim teorijama vaspitanja. Rezultat toga jesu dve grupe roditelja. Prvu čine roditelji koji se protive kažnjavanju dece i koji vremenom postaju nemoćni, iako svesni činjenice da dete manipuliše u odnosu sa njima, odnosno da detetova osećanja upravljaju i samim detetom i njima. Posebno je nepopularna grupa roditelja koja fizičkim kažnjavanjem pokazuje svoju moć.

O sve prisutnijem društvenom problemu sa zainteresovanim posetiocima na tribini „Fizičko kažnjavanje dece“ koju je u borskoj Narodnoj biblioteci organizovalo Udruženje roditelj „Bebironče“ razgovarali su Marija Vučetić, psiholog, Aleksandra Martinović, pedagog i Milan Marković, psiholog.

Posebno su naglašeni načini prepoznavanja fizičkog kažnjavanja dece i načini na koje se ono može sprečiti, kao i posledice kažnjavanja koje utiču na razvoj deteta.

„S obzirom na radoznalu prirodu deteta, kritika i kazna su neizbežne, ali je u njihovoj primeni najvažnije detetu jasno ukazati na to koje ponašanje je neprihvatljivo, zašto je ono takvo i kako je trebalo da se ponaša umesto toga“, naglasio je pedagog Milan Marković.

Roditelji su složni u jednom – disciplinovanje dece nije lako, a to će priznati i najveći stručnjaci iz ove oblasti. Na kraju, svaki roditelj treba da se zapita: ako su batine tako delotvorne i ponavljaju se, zbog čega se dete još uvek ponaša neprihvatljivo?

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2rtjfs“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *