Tropska vrućina ugrožava zasade kukuruza

BOLJEVAC-Tropske vrućine bez kiše se nastavljaju, što nikako ne odgovara usevima kukuruza koji se na području opštine Boljevac nalaze u fazama mlečne zrelosti i nalivanja zrna. Bilo je, takođe, sličnih problema u periodu metličenja i oprašivanja, koje su takođe osetljive razvojne faze, pa će ove godine prinosi, u zavisnosti od lokacije i sortimenta, biti umanjeni.

„Na žalost ovaj kraj je poznat po maloj količini, i neravnomernim rasporedom padavina. Za mesec i po dana bilo je desetak litara po kvadratnom metru kiše, a zatim je u tri dana palo 50 litara, što predstavlja veliki problem u vegetaciji ratarskih kultura. U takvim okolnostima ratarima savetujemo da proizvodnju prilagode vremenskim prilikama, da izbegavaju peskovita zemljišta za zasad kukuruza, suncokreta i ostalih jarih kultura, jer su letnji meseci najkritičniji,“ rekla je Slavica Kodžopeljić iz PSSS „Agroznanje“ u Zaječaru.

U postojećim vremenskim uslovima jedino rešenje je navodnjavanje. Zato Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše nabavku opreme tako što poljoprivrednicima vraća polovinu uloženih finansijskih sredstava.

Moramo da napomenemo da je veoma važna i puna agrotehnika. Podsećamo ratare da je posle žetve obavezno zaoravanje strništa da bi se sprečio dalji gubitak vlage. Time se uništava korov i olakšava  jesenja obrada zemljišta. Upozoravamo ih, takođe, da ne pale strništa, jer uništavaju organsku materiju koje je u zemljištu sve manje. Takođe, podsećam poljoprivredne proizvođače  da obavezno urade kontrolu plodnosti zemljišta, da bi tačno znali koja đubriva da koriste, jer je primećeno da u ovim krajevima ima dosta kiselih zemljišta. Ove godine poljoprivredni proizvođači imaju pravo na četiri besplatna uzorka zemljišta“, dodala je Slavica Kodžopeljić.

Na usevima kukuruza javlja se kukuruzni plamenac, koji se kod ove kulture sada ne uništava, ali na žalost nanosi štete povrću, pre svega, paprici.

Savet je da se paprika zaštiti preparatima tipa koragena ili ampliga“, dodala je na kraju Slavica Dželatović iz PSSS „Agroznanje“ u Zaječaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *