U borskoj Bolnici odlažu operacije koje nisu hitne

0

BOR- U borskoj Bolnici već nekoliko meseci operišu se samo hitni slučajevi, a takozvane hladne operacije se odlažu do povratka tri anesteziologa sa porodiljskog bolovanja. Dnevno se sada operiše do pet pacijenata, što je skoro tri puta manje od potreba.

Već povratkom prvog lekara krajem septembra situacija u opercionoj sali će biti znatno bolja, a potpuno normalizovana kada se do kraja godine vrate i preostala dva anesteziologa“, rekao je dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru.

Iako su tri doktorke odsutne godinu dana, novih zapošljavanja nije bilo u operacionim salama, ali i na drugim odeljenjima.

Mi smo budžetska ustanova, indirektni korisnici i na nas se odnosi Uredba Vlade o maksimalnom broju zaposlenih tako da na račun Fonda ne možemo da zaposlimo nove radnike. Što se tiče zapošljavanja onih koje bi plaćali iz sopstvenih sredstava na žalost i to nije moguće, jer su se ona najvećim procentom bazirala na Rudarsko topioničarski Basen Bor. S obzirom na postojeću situaciju, do kraja godine ne možemo da računamo na njihovu pomoć“, dodao je Joksimović.

U Opštoj bolnici Bor zaposleno je 607 radnika, a zbog prirodnog odliva i odlaska zdravstevih radnika u inostranstvo, gotovo na svim odeljenjima prisutan je manjak. Nedostaju dva lekara specijalista i 23 medicinske sestre.

Na žalost dok se situacija ne promeni mi taj broj ne možemo da nadoknadimo. Moramo da radimo sa postojećim brojem, ali to uspevamo uz veliki napor“, dodao je dr Goran Joksimović.

Uredba o maksimalnom broju zaposlenih važi do kraja godine. Do tada, prema rečima direktora Gorana Joksimovića, planiraju da održe zajednički sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave, Rudarsko topioničarskog basena i privatnih preduzeća u cilju nalaženja mogućnosti da se ovaj sve izraženiji problem u borskom zdravstvu bar donekle reši.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *