U Boru obeleženo 79. godina od pobede nad fašizmom

0

Deveti maj se u svetu obeležava kao Dan pobede na fašizmom. Nemačka je ovoga dana 1945. godine potpisala bezuslovnu kapitulaciju, čime je završen jedan od najmračnijih delova ljudske istorije koji je odneo između 55 u 85 miliona života, a broj ranjenih bio je višestruko veći. Dan pobede nad fašizmom obeležen je i u Boru.

BOR – Predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije, boračkih organizacija i Socijalističke partije Srbije, položili su, povodom 79. godina od završetka Drugog svetskog rata, vence u cveće na spomen obeležje stradalima na Trgu oslobođenja u Boru.

Kako je rečeno ovom prilikom, civilne i vojne žrtve u Drugom svetskom ratu su bile ogromne i zbog toga moramo da čuvamo sećanje i da nikada ne dozvolimo da se najmračniji deo istorije čovečanstva ponovi.

Samo u Boru je stradalo više od 25.000 ljudi, najviše u radnim logorima koje su nacisti formirali na ovom području, ali i boraca i rodoljuba.

Deveti maj se u celom svetu obeležava ko Dan pobede na fašizmom i završetka Drugog svetskog rata, kada su bezuslovnom kapitulacijom Nemačke koju je u Berlinu potpisao ferdmaršal Vilhelm Kajtel okončan a ratna dejstva . Od 1950. godine ovaj dan se obeležava i kao Dan Evrope.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *