U Boru održan okrugli sto o ciljevima održivog razvoja

BOR – U Boru je održan okrugli sto o ciljevima održivog razvoja u oblasti životne sredine, sa posebnim akcentom na rudarstvo. Govorilo se o zastupljenosti ovih ciljeva u lokalnim dokumentima javne politike. Reč je o projektu Eko sistem II pod nazivom „Oplaneti se – Zeleni karavan se nastavlja“. U okviru organizacije Zelena lista Srbije, koja okuplja nevladine organizacije iz desetak gradova, nosilac projekta u Boru je Društvo mladih istaživača.

Zadatak rudarskih kompanija koje ovde rade je da podstiču lokalni ekonomski razvoj. Da stvaraju resurse koji mogu da zamene one koji se eksploatišu, a koji će biti dovoljni za razvoj budućih generacija. Mora da iskažu potrebe za poslovima, uslugama, nabavkama u svojoj kompaniji. Da edukuju lokalne privrednike i stanovništvo da mogu da obavljaju tu vrstu poslova. Da preko poslovnih partnera podstiču stvaranje veza lokalnih dobavljača, privrede i uslužnih delatnosti sa tržištima izvan lokalne zajednice. Posebna pažnja mora se posvetiti i edukaciji stanovništva kako bi se zadovoljilje potrebe stranih kompanija za radnom snagom. Primera radi da se školuju i obučavaju zavarivači, armirači, rukovaoci rudarskom mehanizacijom, kranovođe, viljuškaristi … Kao i da podstiču lokalne obrazovne ustanove da obavljaju permanentno obrazovanje za ova zanimanja i obrazovne profile“,  istakao je na okruglom stolu član Društva mladih istraživača u Boru, Toplica Marjanović.

U okviru projekta „Oplaneti se – Zeleni karavan se nastavlja“ organizovana je i obuka za rodnu ravnopravnost u oblasti zaštite okoline, a učesnici okruglog stola o ciljevima održivog razvoja imali su priliku da obiđu prostor degradiran rudarstvom, kao i teren gde je u primeni rekultivacija zemljišta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.