U Boru registrovano 15 obolelih od gripa

BOR – Na teritoriji Srbije do sada je registrovano više od 70 hiljada pacijenata sa оbоljеnjima sličnim gripu, dok je grip potvrđen u 16 окrugа. Zbog drastičnog povećanja broja obolelih od gripa i drugih respiratornih infekcija u vreme novogodišnjih praznika, pre svega među decom predškolskog i školskog uzrasta, na sastanku predstavnika ministarstva prosvete i zdravlja odlučeno je da raspust bude produžen do 11. januara. Za razliku od drugih gradova, situacija na području Borske opštine je stabilna, a porast broja obolelih se tek očekuje.

“Kod nas situacija kad je grip i oboljenja sličnih gripu u pitanju nije tako loša. Imamo prijavljenih 15 obolelih od gripa, naročito dece. Očekujem porast broja obolelih posle praznika, a da li će to biti u nekom drastično većem broju, videćemo”, naglasila je dr Javorka Stankulić, načelnik Epidemiološke službe u Boru.

Grip, ističe doktorka Javorka Stankulić, treba ozbiljno shvatiti. Antibiotici nisu delotvorni u lečenju ove bolesti, a kod svakog pogoršanja kliničke slike bolesti potrebno je odmah se obratiti lekaru.

“Grip treba odležati. Ako je grip u pitanju decu ne bi trebalo slati u škole i vrtiće, a odrasli ako je to moguće ne bi trebalo da idu na posao već tih pet do sedam dana trebalo bi da ostanu kod kuće i odleže”, rekla je dr Javorka Stankulić, načelnik Epidemiološke službe u Boru.

Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se izolacija i nega kod kuće. Simptomatska terapija podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika, a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara.

“Treba imati na umu da je grip oboljenje koje ostavlja teške posledice, teške komplikacije, zato ga ne treba zanemarivati i svaki simptom koji bi upućivao na grip bi trebalo dobro razmotriti, pogotovu kod osoba starijih od 65 godina, a naročito kod osoba koje boluju od neke hronične bolesti” ističe dr Javorka Stankulić, načelnik Epidemiološke službe u Boru.

Grip za razliku od drugih respiratornih infekcija odlikuje brzo oboljevanje i visoka temperatura, a pacijenti, u cilju zaštite i dalje mogu primiti vakcinu, koja je i najbolja mera prevencije.

U Boru registrovano 15-oro obolelih od gripa, 5. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *