U Boru u toku simpozijum o reciklažnim tehnologijama

0

BOR – Nakon uvođenja odseka o reciklažnim tehnologijama i pokretanja časopisa, već desetu godinu Tehnički fakultet u Boru organizuje trodnevni  Simpozijum o reciklažnim tehnologijama i održivom razvoju. I ovogodišnji skup je još jedna prilika za prezentaciju naučnih radova i razmenu iskustava u ovoj oblasti koja je poslednjih decenija sve značajnija.

Modernim načinom života troši se velika količina ambalaže pa smo prinuđeni da je smestimo. Kada je bilo manje otpada  mi smo ga bacali, ali sada smo primorani da ga preradimo. Pre toga moramo veoma je bitno  da ga odvojimo kako bi troškovi bili manji, rekao je prof.dr Zoran Marković sa Tehničkog fakulteta u Boru.

Srbija po glavi stanovnika ima mnogo manju količinu otpada od ostalih većih i razvijenijih zemalja. Amerika je vodeća država u količini otpada tako da su u ovoj zemlji počeli da izbacuju plastičnu i uvode staklenu ambalažu.

Reciklaža u Srbiji je još  u razvoju , ali na vreme moramo da prerađujemo otpad  kako se ne bi gomilao, dodao je Marković.

U radu skupa, koji je ove godine prvi put međunarodni, veliki doprinos daje i Simpozijum studenata koji se već četvrtu godinu uključio u naučno istraživački rad.

Studenti stiču nova znanja, upoznaju potencijalne poslodavce iz ove oblasti  i što je možda najvažnije razmenjuju iskustva sa studentima sa drugih fakulteta, rekao je predsednik Organizacionog odbora Zoran Štirbanović.

Na simpozijumu učestvuje blizu 70 naučnih radnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Rumunije, a suorganizator je Fakulktet za metalurgiju u Sisku.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3ckvs7″ allowfullscreen ]
U Boru u toku simpozijum o reciklažnim… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *