U Domu zdravlja obeležena nedelja borbe protiv glaukoma

U nedelji borbe protiv glaukoma,od 13.do 17. marta, borski oftalmolozi su sproveli  akciju merenja očnog pritiska za sve zainteresovane građane,bez uputa, uz ličnu kartu. Cilj je rano otkrivanje glaukoma, odnosno očnog pritiska.

BOR- Tokom nedelje borbe protiv glaukoma,koja je trajala od 13.do 17 marta u Domu zdravlja u Boru je organizovana akcija merenja očnog pritiska koji je jedan od faktora rizika. Odziv građana je bio odličan, što je veoma bitno, jer je bolest neizlečiva i otkriva se samo oftalmološkim pregledima.

„Glaukom prvenstveno oštećuje očni nerv i samim tim utiče na gubitak vida, u početku perfirnog kasnije i centralnog. Tokom pregleda proveravamoi vidnu oštrinu, očno dno, merimo pritisak i po potrebi određujemo dopunsku dijagnostika„, rekla je dr Sanja Fajnišević, načelnica oftalmološke službe.

Glaukom je drugi uzrok slepila u svetu, a nakon četrdesete godine raste mogućnost pojave ove bolesti.

Dalje propadanje vidnog živca može se sprećiti odgovarajućom terapijom, a u  težim slučajevima samo laserskom intervencijom ili operacijom. Svetska nedelja borbe protiv glaukoma je globalna inicijativa u cilju podizanja svesti o ovoj bolesti. Važno je podsetiti na neophodnost redovne provere oka kako bi se glaukom otkrio u što ranijoj fazi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.