U Donjem Milanovcu vanredna situacija zbog posledica nevremena

MAJDANPEK, DONJI MILANOVAC-  Zbog posledica jučerašnjeg nevremena u Donjem Milanovcu je od danas na snazi vanredna situacija. Ovu odluku doneo je Opštinski štab za vanredne situacije Majdanpek, na današnjem zasedanju, na kojem je analizirana šteta koju je prouzrokovao jučerašnji olujni vetar, jačine 110 km na čas. Snažni talasi, uslovljeni jakim udarima vetra, na dvadesetak mesta urušili su kej, odnosno nasip duž Dunava i oštetili pontonsko pristanište.

Govoreći o ozbiljnosti situacije i nezapamćeno jakom vetru, kao i posledicama koje je prouzrokovao, Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek je napomenuo da su dubinski talasi, uspeli da oštete i razdvoje pontonske pristane, koje osim šipova drže i četiri sidra ukupne težine osam tona.

Pored odluke o proglašavanju vanredne situacije u Donjem Milanovcu, Štab je doneo i zaključak o hitnoj sanaciji urušenog nasipa i oštećenog pontonskog pristana, kao i predlog o izgradnji zaštitnog razbijača talasa, odnosno napera, koji su prosleđeni predstavnicima Hidroelektrane „Đerdap“, preduzeću u čijoj nadležnosti je održavanje obale duž cele akumulacije.

Izgradnjom napera, koji bi bio postavljen tridesetak metara od nasipa,  sprečile bi se eventualne slične situacije, odnosno šteta usled snažnih udara talasa, uslovljenih vetrom, kakav je bio jučerašnji i kakav ni najstariji Donjomilanovčani ne pamte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *