U filijali NSZ u Boru počela realizacija obuka za nezaposlene

BOR – U cilju podizanja nivoa kompetentnosti, konkurentnosti i zapošljivosti nezaposlenih lica sticanjem dodatnih znanja i veština za obavljanje poslova u okviru istog ili novog zanimanja, a u skladu sa potrebama poslodavaca i lokalnog tržišta rada, filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Boru i ove godine realizuje nekoliko obuka za tržište rada. One se realizuju u skladu sa godišnjim programom i katalogom obuka, koji je rezultat analize potreba, kao i definisanih mera u individualnim planovima zapošljavanja nezaposlenih lica i sprovodi se nakon završenog postupka izbora izvođača.

Po planu programa obuka za 2019. godinu u filijali NSZ u Boru biće uključeno 58 lica. U toku je obuka za zavarivače za 7 lica, prošle nedelje smo imali informativni razgovor za obuku za fizičko – tehničko obezbeđenje u koju će biti uključeno 15 lica, 13 iz Bora i dva iz Kladova. Ta obuka počinje 26. avgusta, a u toku je prijavljivanje kandidata za obuku za pekare i pica majstore za po 7 lica, koje traje do 27. avgusta, aktuelna će biti i obuka za pletenje u Kladovu, kao i dve obuke za osobe sa invaliditetom, jedna osnovna informatička, a druga obuka za pomoćnike stolara. Ovom prilikom pozivam nezaposlena lica da se jave svojim savetnicima. Što se tiče obuke za pekare potrebna je minimalno završena osnovna škola“, rekla je Lidija Načić, direktor filijale NSZ u Boru.

Uključivanje u programe dodatnog obrazovanja i obuke jedan je od načina da nezaposlena lica sticanjem novih znanja povećaju šanse za pronalaženje posla.

Obuke pružaju nezaposlenim licima da steknu dodatna znanja i veštine i podignu nivo kompetencija i znanja i omogućavaju da steknu veće i jače samopouzdanje da možda sutradan apliciraju na subvenciju za samozapošljavanje koja se i po republičkom i konkursu grada Bora sprovodi svake godine“, dodala je Lidija Načić, direktor filijale NSZ u Boru.

U toku sprovođenja obuka za tržište rada, Nacionalna služba za zapošljavanje snosi troškove realizacije kao i prevoza polaznika, a u određenim slučajevima i mesečne novčane pomoći, a u skladu sa zakonom vrši i obračun i uplatu doprinosa za osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *