U januaru još jedno prihvatilište za pse

BOR- Broj ujeda pasa lutalica u ovoj godini u Boru u odnosu na prethodnu se nije smanjio, iako su u Javno komunalnom preduzeću Treći Oktobar,  saradnji sa lokalnom samoupravom i udruženjima za zaštitu životinja, preduzete brojne mere. Ipak, veoma važno je da se ovaj sve izraženiji problem u našem gradu počeo da rešava. Jedan od načina za smanjenje broja pasa lutalica  je izgradnja prihvatilišta tako da će Bor uz postojeći jedan, tokom januara dobiti i drugi.

Iz budžeta lokalne samouprave izdvojena su finansijska sredstva za povećanje kapaciteta prihvatilišta.Ti radovi su pri kraju, građevinski su završeni, a ostaje da se izradi određeni broj kaveza. Ovih dana podnećemo zahtev za prijem prihvatilišta. Ovde ćemo smestiti do 100 pasa, rekao je Dalibor Orsovanović, direktor JKP „3.oktobar“.

Ovo je jedna od mera, kojom će se problem pasa lutalica trajnije rešiti, tim pre jer je u narednoj godini u planu dalje proširenje kapaciteta prihvatilišta.

Imamo informacije da su u budžetu izdvojena sredstva za još jedno prihvatilište .Nadamo se da ćemo još za 150 pasa imati steštaj  tako da će ukupni  kapaciteti biti oko 300 životinja, dodao je Orsovanović.

U cilju smanjenja broja pasa lutalica značajna mera je sterilizacija kojom se sprečava nekontrolisano razmnožavanje.

Do sada smo sterilisali oko 450 pasa, što je blizu polovine, ukupnog broja na ulicama. Procenjujemo da ih ima oko hiljadu, dodao je na kraju Orsovanović.

Dodatni problem  predstavlja veliki broj novih životinja. Činjenica je da nakon leta mnogi vikendaši sa Borskog jezera ljubimce puštaju, međutim, postoji sumnja da se veliki broj dovozi iz drugih mesta. Ukoliko se ne reši ovaj problem,sav  trud će biti uzaludan, kažu u Javno komunalnom preduzeću treći oktobar u Boru.

   

U januaru još jedno prihvatilište za pse, 28. decembar 2017 (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *