U Majdanpeku obeležena gradska i hramovna slava Petrovdan

MAJDANPEK – Obeležavanje Petrovdana, gradske i slave crkve Svetih apostola Petra i Pavla, u Majdanpeku , ove godine proteklo je nešto drugačije u odnosu na prethodne.

 Zbog aktuelne epidemiološke situacije izostale su litije, ali je crkvi jutros pred vernicima sveštenik majdanpečki Vlada Vuković služio svetu liturgiju, uz pričest ,rezanje slavskog kolača , a potom i posluženje u crkvenoj porti, kako to običaji i tradicija nalažu.

 Inače, majdanpečka crkva Svetih apostola Petra i Pavla, sagradjena još  sredinom 19. veka predstavlja  najstarije i najznačajnije zdanje u gradu pod Staricom. Hram je projektovao 1856. godine Uroš Knežević, koji je i autor prvog ikonostasa u crkvi. Umetnički i istorijski najvrednija ikona u ovom hramu je  ikona Bogorodice sa Bogomladencom, koju je oslikao Dimitrije Georgijević Tirol, 1861. godine.

 Zahvaljujući pomoći lokalne samouprave i ljudi dobre volje, prošle godine crkva je u potpunosti renovirana, zamenjena je dotrajala drvena konstrukcija, galerija,pod, fasada, sazidan je  novi zvonik i postavljeno novo zvono.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.