U nedelju besplatni preventivni pregledi u Opštoj bolnici

BOR- U Opštoj bolnici u Boru ove nedelje, sedmog aprila, od osam do 16 sati, biće nastavljeni besplatni preventivni pregledi u sklopu akcije koju sprovodi Ministarstvo zdravlja. Ovog meseca svi zaintersovani građani i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje moći će u borskoj zdravstvenoj ustanovi  da se pregledaju kod otorinolaringologa, urade EKG, izmere krvni pritisak i šećer u krvi.

Samo u slučajevima gde ima promena na EKG-u, pacijente će pregledati internisti. Pregled kod otorinolaringologa je baziran na ranom otkrivanju predkancerioznih lezija i tumora. Znači, to neće biti klasični otorinolaringološki pregledi na koje će ljudi dolaziti zbog zapušenog nosa ili uha i nećemo određivati terapiju“, rekao je dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru.

Iako ova akcija Ministarstva zdravlja traje od septembra 2017.godine, interesovanje građana za besplatne preglede je i dalje značajno.

Procenat onih koji se šalju na dalje preglede nije velik, u proseku od pet do deset odsto.

Ako se makar  i u jednom slučaju teško oboljenje otkrije na vreme i pacijentu pruži odgovarajuća terapija ova akcija ima smisla“, dodaje dr Goran Joksimović.

U borskoj Bolnici u proseku se tokom jedne akcije pregleda od 100 do 200 građana. Najveće interesovanje je za ultrazvučne preglede abdomena, kardiološke preglede i labarotorijske analize, a najbrojnija je starija populacija.

U nedelju besplatni preventivni pregledi u Opštoj bolnici, 4.april 2019. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *