U novoj topionici prerađeno milion tona koncentrata bakra

BOR – Od 2015. godine u novoj topionici Rudarsko topioničarskog basena Bor prerađeno je više od milion tona koncentrata bakra i proizvedeno više od 200 hiljada tona bakra, rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski na međunarodnoj konferenciji o ekologiji na Borskom jezeru.

U tom periodu zagađenje vazduha nije prelazilo 50 mikrograma sumpor dioksida po metru kubnom, dok je poslednje dve godine svedeno na 34 mikrograma što je daleko ispod zakonom propisane granice i gotovo hiljadu puta manje u odnosu na akcidentne situacije kakvih je bilo ranije.

Pulpa, koja je nusprodukt prerade rude,  više se ne ispušta u Borsku reku, a 85 odsto kiselih voda prerađuju se u postrojenju za tretman otpadnih voda, naglasio je Spaskovski i dodao da je još potrebno uvesti tercijalno odimljavanje i tako obezbediti uslove da ljudi koji rade u topionici nijednog trenutka, naročito kada se ispuštaju šljaka ili bakrenac, ne osete koncetraciju veću od 50 mikrograma.

On je dodao i da su predstavnici jedne ozbiljne kineske kompanije nedavno u Vladi Srbije javno pohvalili rad RTB-a Bor u oblasti zaštite životne sredine, ali i na polju pripreme mineralnih sirovina, istakavši da ni oni još uvek nisu spustili troškove na nivo kakav ima flotacija u Velikom Krivelju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.