U opštinskom budžetu suficit 43 miliona dinara

BOR – Na 63. sednici Opštinskog veća u Boru usvojeno je 24 od 26 predloga odluka, koliko je bilo na dnevnom redu.

Među najvažnijim predlozima je i Izveštaj o izvršenju budžeta opštine Bor u prvoj polovini godine, prema kojem je za šest meseci ostvaren suficit u budžetu od 43 miliona dinara. Ostvareni prihodi su na nivou od 41 odsto, što je, kako se čulo na sednici, dobar rezultat, a u odnosu na isti period 2015. godine prihodovano je 139 miliona dinara više. Prema podacima Službe za budžet i finansije, uplaćeno je više poreza na zarade, poreza na imovinu, a deo prihoda ostvaren je i od zaostalih naknada za gradsko građevinsko zemljište.

U istom periodu ostvareno je nešto više od 35 odsto planiranih rashoda. U odnosu na 2015. godinu, manje je izdvojeno za subvencije i za zarade zaposlenih, što je posledica racionalizacije broja radnika, a povećana su izdvajanja za socijalna davanja.

Između ostalog, usvojen je i predlog odluka o izradi Izmena i dopuna generalnog urbanističkog plana, koje bi trebalo da budu završene u roku od pet meseci, a cilj je da se u njega uvrste sve građevinske potrebe koje su uočene od usvajanja 2015. godine, kao bi se uskladio sa planom generalne regulacije čija je izrada u toku.

Članovi Opštinskog veća prihvatili su i predloge o usklađivanju poslovanja svih javnih i javno-komunalnih preduzeća u Boru sa novim Zakonom o javnim preduzećima. Ove promene pre svega se odnose na način izrade programa poslovanja, zatim na rad nadzornog organa i izbor direktora.

Između ostalog usvojen je i predlog o izmeni odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru Opštine Bor na neodređeno vreme, kojom se ukupan broj ne menja, ali se dozvoljava Istorijskom arhivu Negotin – odeljenju u Boru da za jednog radnika poveća broj zaposlenih na neodređeno vreme, dok se u Ustanovi Sportski centar taj broj smanjuje za jedan.

Sa dnevnog reda su povučeni predlozi o prestanku mandata v.d. direktora Zoološkog vrta Bor i određivanju prostora na kojem nije dozvoljeno okupljane na teritoriji opštine Bor kako bi se dodatno razmotrili.

O usvojenim predlozima odlučivaće odbornici Skupštine opštine Bor na narednoj sednici, koja će, kako je najavljeno, biti održana 23. septembra.

U opštinskom budžetu suficit 43 miliona dinara, 15. septembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *